Bezglutenowe Comfort food Desery Gruszka Impreza Jabłka Zima

Bezglutenowe wegańskie crumble gruszkowo-jabłkowe

Crumble, podobnie jak pandowdy jest ciastem „odwróconym” Na spodzie lądują owoce, a chrupiący spód przenosi się na wierzch i skrzętnie je otula.
Odwrócone ciasta mają to do siebie, że (przynajmniej u mnie) wzbudzają konkretne emocje. Crumble to zdecydowanie ciasto pocieszacz, takie „comfort food”. Nie do końca rozumiem, z czego to wynika, ale gdy mam przed sobą kawałek tego ciepłego ciasta, od razu czuję się spokojniej, bezpieczniej.
Otulam się kocem, sięgam po ulubioną książkę, albo po prostu słucham muzyki i popijam herbatę. Crumble to idealny towarzysz w wietrzne dni, gdy możemy usiąść i powspominać, poprzeglądać stare zdjęcia.

crumble gruszkowo-jabłkowe

Kolaże4-001

Być może ten sentymentalizm bierze się z wizualnej niedoskonałości ciast odwróconcych. Nałożone na talerzyk wyglądają zupełnie nieporadnie. Brak im wdzięku i elegancji, z których słyną przekładane torty czy skomplikowane desery.
Zwyczajne ciasto, a pocieszy jak żadne inne. Takie ciasta kojarzą się z kuchnią babci, wakacjami na wsi. Domowym jedzeniem.
Ponieważ każdy od czasu do czasu potrzebuje solidnego kawałka crumble, postanowiłam stworzyć przepis, którym wszyscy bedą mogli się cieszyć. Wegetarianie, weganie, bezglutenowcy.

crumble gruszkowo-jabłkowe

pear and apples

 

Składniki:
około 8 porcji
naczynie/blacha 26x20cm

4 gruszki (600-700g)
4 jabłka (600g)
¼ szklanki cukru (70g)
kilka łyżek wody
2 łyżki posiekanego imbiru

Kruszonka:
1 szklanka mąki gryczanej (120g)
100g płatków migdałów*
¼ szklanki mąki ryżowej (40g)
1/3 szklanki cukru (90g)
ok. 100ml oleju rzepakowego
szczypta soli

* lub 1 szklanka mąki ryżowej (zamiast płatków i ¼ szklanki mąki ryżowej). Robiłam cruble w tych dwóch wersjach i mnie bardziej smakowało to z płatkami migdałów, ale różnica nie jest wielka

fruits

bezglutenowe crumble gruszkowo-jabłkowe


wegańskie crumble gruszkowo jabłkowe

1. Gruszki i jabłka obieramy, wykrywamy środki. Kroimy w plastry. Na patelni podsmażamy owoce razem z ¼ szklanki cukru, imbirem i kilkoma łyżkami wody przez około 7-10 minut.

2. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy mąki, cukier, sól i zmielone płatki migdałów**. Dodajemy olej i mieszamy tak by powstały grudki. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 10 minut.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. W naczyniu/brytfannie układamy owoce. Na nie wykładamy kruszonkę. Pieczemy około 30-35 minut.

 

Ile kalorii?

Całość:
2857 kcal
białko: 43,6 g; tłuszcze: 126 g; węglowodany:405 g, błonnik: 50,5 g;
żelazo: 11,3 mg; wapń: 332 mg; cynk: 8,5 mg

1 porcja:
357 kcal
białko: 5,5 g; tłuszcze: 15,8 g; węglowodany: 50,6 g, błonnik: 6,3 g;
żelazo: 1,41 mg; wapń: 42 mg; cynk: 1,06 mg

crumble gruszkowo jabłkowe glutenfree