Piaszczyste, niemal puste plaże Skyros, zapach morza, psy szalejące na piasku. Niespieszne poranki, piękny ogród z drzewem oliwnym i bujną miętą, maleńka grecka kuchnia… Tyle było mi trzeba, żeby odnaleźć na nowo przyjemność dzielenia się gotowaniem. Cukinia z miętą, połączenie smaków, które już zawsze będzie mi przypominać Skyros. Celebrowanie prostych smaków, powoli płynący czas, spacery wąskimi uliczkami, inspiracje nieświadomie wpadające do głowy… Odpoczynek w najczystszej postaci. Przemycam te emocje do nowego przepisu, smakujcie je ze mną.
Wakacyjny makaron z cukinią
Składniki:
2 porcje
około 200-250g dowolnego makaronu
sól
1 średniej wielkości cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 duży pomidor
1-2 łyżki kaparów
sok z jednej dużej cytryny
skórka z ½ cytryny
sól
pieprz
tymianek
solidna garść świeżej mięty
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub niewielką kostkę. Pomidora kroimy w kostkę. Kapary odsączamy z zalewy i płuczemy. Wyciskamy sok z cytryny, a skórkę ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, 1 łyżeczkę tymianku. Podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dorzucamy pomidora i kapary, gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia.
- Dolewamy sok z cytryny, posypujemy drobno posiekaną miętą i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z dodatkową oliwą z oliwek, miętą. Zjadamy koniecznie na świeżym powietrzu.