Należę do tej (ponoć) niewielkiej części populacji, która nie przepada za słodyczami. Nie wyobrażam sobie życia bez wytrawnych smaków, szczególnie ostrych, natomiast z czekolady, ciast i ciastek mogłabym zrezygnować bez problemu. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam batona, a obiad na słodko to dla mnie nie obiad.
W związku z tym rzadko piekę, głównie dla bliskich i wiąże się z to dość często ze wzrostem poziomu frustracji. Przygotowując ciasta, trzeba być dokładnym, zwracać uwagę na proporcje. Ta niepewność, kiedy trud naszej pracy ląduje w piekarniku i, pomimo że przez szybkę widzimy, że nic z tego nie będzie, nie możemy już nic zrobić. A w zlewie piętrzą się ubrudzone ciastem naczynia, w kuchni pełno jest mąki i cukru. Nie wiem, czy też tak macie, że podczas pieczenia kuchnia brudzi się niemiłosiernie? Zdecydowanie nie jest to wtedy moje „happy place”.
Jak na złość ciasta szczególnie nie wychodzą mi wtedy, kiedy bardzo są mi potrzebne (urodziny, impreza itd). Nie wyrastają albo zapominam dodać cukru. Dlatego spośród wegańskich słodkości najlepiej sprawdzam się w ciastach z nerkowców, bez pieczenia, na spodzie z orzechów i daktyli. Odpada mąka, piekarnik. Jestem tylko ja i blender. A tu już ciężko coś zepsuć.
Czasem jednak mam ochotę wyjść ze strefy komfortu i coś upiec. Tym razem padło na zawijane bułeczki cynamonowe. Wybrałam je w głównej mierze ze względów wizualnych, ale nie martwice się – są smaczne. Kolejnym powodem był pretekst do przygotowania mojej ulubionej masy z nerkowców mleka kokosowego i syropu klonowego (w blenderze). Jest po prostu genialna!
Przepis na bułeczki jest na podstawie receptury z bloga Minta Eats.
Wegańskie bułeczki cynamonowe
Składniki:
10-12 bułeczek
1 opakowanie suchych drożdży
400 g mąki pszennej
250 ml mleka roślinnego
40 g białego cukru
szczypta soli
75 g wegańskiej margaryny
olej rzepakowy do posmarowania
Nadzienie:
50 g brązowego cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
50 g wegańskiej margaryny
Wegański serek z nerkowców:
1 szklanka nerkowców*
165 ml mleka kokosowego
2 łyżki syropu kolonowego
2 łyżki soku z cytryny
*nerkowce można namoczyć w wodzie na 8h przed przygotowaniem lub zalać gorąca wodą i odstawić na pół godziny
przygotowanie:
- Do miski wlewamy mleko, wsypujemy drożdże i biały cukier. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie dodajemy mąkę, sól i margarynę. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie. Dodajemy więcej mąki, jeśli potrzeba.
- Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej margaryną, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłej miejsca na minimum godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Margarynę ucieramy z cukrem i cynamonem.
- Wykładamy ciasto na blat/stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt 30x40cm. Utartą margarynę rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Zwijamy ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości około 3 cm. Układamy w naczyniu wyłożonym pergaminem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut, aż będą złocistobrązowe. Wyjmujemy, ostudzamy. Podajemy solo, z lukrem (mieszamy 50 gramów cukru pudru z 1 łyżką mleka) lub serkiem z nerkowców.
- Żeby przygotować serek blendujemy nerkowce, mleko kokosowe, syrop klonowy i sok z cytryny na gładką masę.