Jesienią i zimą w Polskiej kuchni rządzą bulwy. Wszędobylskie ziemniaki, klasyczna marchew i pietruszka. Buraki, rzepa, czy mniej rozpowszechniony pasternak i nieśmiały topinambur. Zimą opychamy się tymi bulwiastym wytworami, odkopujemy zapasy słoików z grzybami i warzywami. Ponownie odkrywamy smak suszonych owoców i grzybów, pijemy rozgrzewające soki z letnich owoców. Chronimy się przed mrozem i pluchą sycącą kaszą.
Pomimo mnogości zimowych warzyw i owoców, czasem z utęsknieniem wspominamy lekkie sałatki, szpinak czy botwinkę. Od czasu do czasu marzy się nam energetyzujący, zielony koktajl. A wokół wydawałoby się bulwy, same bulwy. A jednak jest warzywo, które przez całą zimę jest w stanie zapewnić nam utęsknioną zieleń, na dodatek jest w formie liściastej. I nie jest to kapusta.
Powitajmy w naszej kuchni jarmuż. Nie dość, że zielony i smaczny, to jeszcze zdrowy. Da nam porządnego kopa i przyzwoitą dawkę żelaza.
Możemy go wchłonąć w formie koktajlu, przyrządzić pyszne i lekkie czipsy, podać z kaszą, a także zrobić przepyszne jesienne pesto z naszymi polskimi grzybami.
Pesto z jarmużu smakiem idealnie wpasowuje się w chłodne klimaty. Różni się od tradycyjnego, lekkiego pesto, głębokim smakiem nadanym przez suszone grzyby i podduszony jarmuż.
Idealne na kanapki, do naleśników, jako nadzienie pasztecików czy po prostu do makaronu.
Zainspirowane moją ukochaną książką kucharską „Vegetable Literacy”
Pesto z jarmużu
i borowików
Składniki:
4 szklanki jarmużu*
garść suszonych borowików (15g)**
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu***
2 łyżeczki tymianku***
1-2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
* będą to około 4-5 dużych gałęzi jarmużu lub 8-10 małych
** oczywiście możecie też użyć innych suszonych grzybów
*** mogą być suszone
1. Grzyby zlewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w plasterki.
2. Jarmuż myjemy, ale nie osuszamy go. Rwiemy na drobne kawałki (powinno wyjść 4 szklanki porwanego jarmużu).
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, czosnek, posiekany rozmaryn i tymianek. Podsmażamy przez chwilę.
4. Dorzucamy jarmuż, grzyby i dolewamy około 1/2 do 2/3 szklanki wody, najlepiej tej w której moczyliśmy grzyby.
Dusimy pod przykryciem przez około 6 minut.
5. Blendujemy wszystko na dość gładką masę.
Ile kalorii?
Pesto z jarmużu i borowików (całość):
563 kcal
białko: 14 g; tłuszcze: 41 g; węglowodany: 46 g, błonnik: 6,2 g;
żelazo: 5,8 mg; wapń: 392 mg; cynk: 2,5 mg
Pingback: Zupa krem z topinambura z jarmużowymi czipsami – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()