Karczochami, całkiem niedawno zachwycałam się w tym wpisie. Jakie to one piękne, z sercem i w ogóle wspaniałe. Przedstawiłam Wam też instrukcję, krok po kroku jak gotować i jeść całego karczocha tak, aby nie stracić z niego ani odrobiny.
Dzisiaj zapraszam Was na proste, ale pyszne danie z tym warzywem. Ciężko stwierdzić, która część w tej potrawie dominuje. W zasadzie główną rolę powinny grać karczochy. Same w sobie smakują nieziemsko, a na myśl o ich delikatnym miąższu, mam ochotę natychmiast wybiec z domu na ich poszukiwanie. Z drugiej strony dip migdałowy. Delikatny, ale wyrazisty. Nie sposób opanować się przed podjadaniem.
A teraz spróbujcie pomyśleć o połączeniu tych dwóch smaków. Poezja!
Składniki:
3 karczochy (około 120g każdy)
Dip:
1 szklanka migdałów w płatkach (100g)
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego szczypiorku (10g)
sól
pieprz
Karczochy przygotowujemy i gotujemy według instrukcji podanej TUTAJ.
Wszystkie składniki na dip (oprócz szczypiorku) blendujemy, tak aby uzyskać konsystencje dość gładką, ale z grudkami. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane karczochy jemy po kolei obrywając listki. Maczamy je w dipie i ściągamy miąższ. Młode miękkie listki zjadamy w całości. Podobnie z sercem. Pamiętajcie, żeby odrzucić włochaty rdzeń, bo jest on nie jadalny. Dokładna instrukcja jedzenia karczocha TUTAJ.
Smacznego!
Ile kalorii?
1 karczoch+ 1 porcja dipu:
317 kalorie
białko: 12g; tłuszcze: 22g; węglowodany: 23g; błonnik 14g
żelazo: 2,7mg; wapń: 156mg, cynk: 1,6mg
Pingback: Kulinetki #4 – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()