Bezglutenowe Pasty, dipy, sosy Wegańska Wielkanoc Zdrowe

Wegański majonez z awokado

Po sosie majonezowym z kaszy jaglanej, który stanowi świetną bazę do innych białych sosów, przyszedł czas na kolejną odsłonę bez jajecznego majonezu. Moim głównym celem podczas poszukiwań i prób, jest jak najbardziej zdrowy skład, z małą ilością oleju. Nie szukam też substytutów idealnie odzwierciedlających smak „prawdziwego majonezu”. Czasem fajnie jest powrócić do smaków z których się rezygnuje, ale myślę, że dieta wegańska nie powinna być postrzegana przez pryzmat prób odnajdywania perfekcyjnych zamienników nie wegańskich produktów.


Zresztą, robiąc serki z migdałów, nerkowców czy wegańskie majonezy, moim głównym celem nie jest zrobienie kopii niewegańskiej wersji. Nazewnictwo ma naprowadzić na to do czego pasta z migdałów może służyć, odzwierciedlić strukturę potrawy. A smak, to już zupełnie inny rozdział. Pomimo pewnych podobieństw do oryginału, smak zawsze będzie miał tą inną nutę. Bo czemu migdały, nerkowce czy awokado miałyby udawać ser czy jajko nie dodając nic od siebie?
I to właśnie w kuchni wegańskiej najbardziej mi się podoba. Często poszukując smaków, z których zrezygnowaliśmy odkrywamy lepsze i zdrowsze alternatywy.


Nie wiem czy mój majonez z awokado można określić epitetami: identyczny, zupełnie jak majonez z jajek, ale wiem na pewno, że jest pyszny, kremowy, i świetnie nadaje się do burgerów, kanapek, sałatek oraz jako dip!
Dla tradycjonalistów majonezowych nigdy nie znajdzie się coś lepszego od oryginału. Może więc czas przestać porównywać i dać się ponieść nowym rozwiązaniom i trochę innym nutom smakowym.

 

 

Na podstawie tego przepisu

 

Składniki:
200 ml

2 dojrzałe awokado
4 1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy np. Dijon
1 łyżeczka cukru
szczypta czerwonej słodkiej papryki
sól, czosnek granulowany do smaku

 

Awokado obieramy. Miąższ z awokado i pozostałe składniki blendujemy, aż uzyskamy gładką, kremową masę. Doprawiamy solą i granulowanym czosnkiem.
Trzymamy w lodówce do 4-5 dni. Po wyjęciu z lodówki dokładnie mieszamy.

Smacznego!

 

Ile kalorii?*

Całość (200ml):
965 kcal
białko: 5,6 g; tłuszcze: 97 g; węglowodany: 28 g, błonnik: 19 g;
żelazo: 1,6 mg; wapń: 34 mg; cynk: 1,8 mg

1 łyżeczka:
24 kcal
białko: 0,14 g; tłuszcze: 2,4 g; węglowodany: 0,7 g, błonnik: 0,5 g;
żelazo: 0,04 mg; wapń: 0,9 mg; cynk: 0,045 mg

  • zagubiony omułek

    jakim cudem to nie czernieje? mi każdy sos i każda inna forma awokado zaraz czernieje, mimo dodania soku z cytryny. słyszałam o opcji żeby włożyć pestkę do miseczki z awokado ale to też nie zadziałało.

    • readeat

      mi nie sczerniał ani trochę! Może zmienił barwę na ciemniejszą, ale nadal był to kolor zielony. Może to zasługa octu. Z tą pestką to lipa, u mnie też średnio to się sprawdza. Natomiast cytryna i sól już całkiem nieźle. Chociaż majonez najładniej się trzyma. Dobrze też mi się trzymał kolor w cieście raw z awokado, była tam cytryna. Nie wiem od czego to może zależeć, że u Ciebie cytryna się nie sprawdza.

    • Wioleta

      Awokado nie ciemnieje kiedy dodasz do niego jakiegos kwasu, w wiekszosci przypadkow to cytryna badz limonka a w tym ocet ryzowy 🙂 do prawie kazdego przepisu mozna dodac sok z cytryny do awokado, owoc dosc masywny – niweluje w wiekszosci kwasote soku z cytryny i zachowuje swoj zdrowy zielony kolor 🙂

  • Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | new.readeat.pl()

  • Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | readeat.pl()

  • Aneta

    Czy może być ocet jablkowy lub balsamiczny zamiast ryżowego?

    • readeat

      Tak, tylko z racji tego, że są mocniejsze należy użyć mniejszej ilości. Najlepiej dodawać stopniowo.