Na pożegnanie z rabarbarem upiekłam nietypowe ciasto zwane w języku obcym „pandowdy”, w moim tłumaczeniu, „odwrócone ciasto”.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na pandowdy byłam lekko skonfundowana. Warstwa ciasta na wierzchu, owoce (w zasadzie rabarbar to warzywo) pod spodem? I nie mówicie mi, że płat ciasta przykrywający owocowy spód ani trochę Was nie dziwi.
Crumble rządzi się wprawdzie podobnymi prawami, ale dla mnie między nim, a pandowdy istnieje kosmiczna różnica!
Co innego kruszonka, a co innego odwrócone ciasto. Oprócz intrygującej warstwowości spodobała mi się też nazwa. A dodając jeszcze ciekawą fizjonomię tego wypieku, zdecydowanie zdobył moje serce.
Jego niedoskonały wygląd w połączeniu z budyniową fakturą „owoców” przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. I wyobrażam sobie jakiś dom w Anglii, gdzie babunia nakłada pandowdy na małe talerzyki w kwiatowy wzór, owoce rozpływają się po same brzegi, a wnuczęta z zapałem wsuwają tą mieszankę kremowości i chrupkiego ciasta.
Pandowdy ma w sobie błogość, urok wakacji w ogrodzie pełnym chwastów i deszczowych wieczorów nad dobrą książką.
Jego niezborny wygląd i chaotyczne zachowanie na talerzu czynią z niego niesamowicie klimatyczne ciasto. A moim ulubionym momentem w całym przygotowywaniu pandowdy jest nacięcie przypieczonego ciasta, gdy owocowa masa wydobywa się na wierzch, a intesywny aromat unosi się po całym mieszkaniu. Czy można chcieć czegoś więcej?
Przepis zaczerpnięty z Vegetable Literacy.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 24cm
16 porcji
Ciasto:
2 szklanki (260g) mąki pełnoziarnistej*
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
14 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4-5 łyżek lodowatej wody
Spód:
700g rabarbaru**
1 jabłko (170g)
2 szklanki truskawek (250g)
3/4-1 szklanki syropu z agawy***
1/2 łyżeczki cynamonu
miąższ z jednej cytryny
2 łyżki mąki
* ja użyłam mieszkanki mąki żytnej, orkiszowej i pszennej z pełnego ziarna
** 4,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
*** ja dodałam 3/4 szklanki, gdyż nie lubię słodkiego ciasta, dla lubiących słodkie polecam 1 szklankę
Ciasto:
Mieszamy suche skłaniki czyli mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy lodowatej wody. Ciasto powinno być zwarte. Wkładamy do zamrażalnika, a w międzyczasie przygotowujemy owoce.
Spód:
Kroimy rabarbar i jabłko w kostkę, a truskawki na połówki. Mieszamy pokrojone składniki z syropem z agawy, cynamonem, mąką i miąższem z cytryny.
Do naoliwionej tortownicy wykładamy spód z owoców. Polecam wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, gdyż moja okazała się przeciekająca i trochę soków wykradło się robiąc zadymę w piekarniku.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Wykładamy na owoce dociskając ciasto do brzegów tortownicy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsiusza na około 30 minut.
Po półgodzinie wyjmujemy padowdy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Kroimy ciasto w dowolne kształty, np kwadraty i dociskamy drewnianą łyżką, tak żeby jak najwięcej soków wypłynęło na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut, od czasu do czasu ponownie dociskając ciasto.
Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż przestygnie i wcinamy!
Smacznego!
Ile kalorii?*
Całość (16 porcji):
3427 kcal
białko: 44 g; tłuszcze: 196 g; węglowodany: 419 g, błonnik: 60 g;
żelazo: 13,8 mg; wapń: 743 mg; cynk: 8,7 mg
1 porcja:
214 kcal
białko: 2,8 g; tłuszcze: 12 g; węglowodany: 26 g, błonnik: 3,7 g;
żelazo: 0,9 mg; wapń: 46 mg; cynk: 0,5 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Pingback: Bezglutenowe wegańskie crumble gruszkowo-jabłkowe – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()