Bakłażan Bezglutenowe Bliski Wschód Jesień Lato Lunch Obiad

Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami

Czy jest coś pyszniejszego niż pieczony lub grillowany bakłażan? Mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ, zaskakująco delikatna skórka. Wystarczy sól, pieprz, ulubione zioła i oliwa z oliwek.
W zasadzie można by je jeść w takiej skromnej postaci, szczególnie, gdy zostaną owiane grillowym dymem.

Ale można też polać oberżyny kremowym, lekko kwaskowym sosem z migdałów. Sos o pastelowym, niedominującym smaku doskonale komponuje się z wypieczonymi, oliwnymi bakłażanami. A garstka porzeczek rzucona na wierzch nie tylko podkreśli potrawę wizualnie, ale też wyśmienicie skontrastuje się i z sosem i z bakłażanem.

 

Inspirowane tym przepisem Yotama Ottolenghi

Składniki
4 porcje

2 duże bakłażany
1/4-1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml)
pieprz
sól
tymianek*
zaatar
duża garść czerwonych porzeczek (60g)**

Sos:
1/2 szklanki (80g) migdałów
1/2 szklanki mleka roślinnego
sok z połówki cytryny
1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sos sojowy
sól, pieprz

* najlepiej świeże gałązki, może też być suszony
** około 2/3 szklanki 

 

Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry. Ja tnę go w kratkę (tak jak na zdjęciu), dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.

Sos:

Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos, do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

Posypujemy upieczone bakłażany zaatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.

 

Smacznego!

 

Ile kalorii?*

Całość (4 porcje):
1143 kcal
białko: 27 g; tłuszcze: 86 g; węglowodany: 84 g, błonnik: 29 g;
żelazo: 6 mg; wapń: 430 mg; cynk: 3,5 mg

1 porcja (połówka bakłażana):
286 kcal
białko: 6,8 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 7,2 g;
żelazo: 1,5 mg; wapń: 107 mg; cynk: 0,88 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

 

  • Uwielbiam bakłażany! Bardzo ciekawy pomysł, aby podać go z porzeczkami i sosem migdałowym, pycha! 🙂

    • readeat

      Dziękuję:)

  • Wow, wyglada genialnie. Z tym sosem musi smakowac niesamowicie:-)

    • readeat

      Sos sosem, ale i tak bakłażan gra główną rolę 😉 Dziękuję bardzo!

  • zagubiony omułek

    nie cierpię obierać migdałów ale dla takiego sosu się skuszę 😉

    • readeat

      ha, ja też zawsze wyklinam jak obieram migdały. Polecam polać wrzątkiem, jeśli nie robimy przepisu raw 😀

  • Lila

    rewelacyjny sposób na bakłażany, wyglądają pięknie i wierzę, że są pyszne 🙂
    piątka za pomysł i wykonanie nacinanej krateczki 🙂

    • readeat

      Dziękuję:) Wszyscy, którzy jedli chwalili, więc chyba mogę potwierdzić, że są pyszne 😉

  • muszę przyznać, że prezentuje się niesamowicie 🙂

    • readeat

      dziękuję 🙂

  • Pingback: Ratatouillereadeat.pl()