Bezglutenowe Grzyby Kalafior Lunch Wegańska Wigilia Zima Zupa

Zupa kalafiorowa z oliwą borowikową

Co można napisać o prostej zupie z kalafiora. Czy w ogóle warto wciskać przepis na bloga?  Sama w sobie zupa kalafiorowa nie jest smakowym odkryciem roku ani rewolucyjnym przepisem, ale dodatek oliwy borowikowej zupełnie zmienia perspektywę.
zupa kalafiorowa

Zupa, dość wodnista i delikatna w smaku, zostaje w subtelny sposób podkreślona przez dodatek aromatycznej, pachnącej lasem oliwy. Jest w tym daniu e coś nostalgicznego. W smaku, w kolorze i zapachu. Dotarło to do mnie, gdy do zdjęć wybrałam białe elementy, dodając tylko kilka przypadkowo zerwanych żółtych kwiatów. Jesienno-zimowe światło dopełniło tego spokojnego, sennego klimatu.
Zaczęłam się więc zastanawiać, czemu akurat ta zupa przewodzi takie sentymentalne skojarzenia. Być może zupa kalafiorowa i jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem, podobne jak grzyby kojarzą mi się z wyprawami do lasu, spokojnym szumem drzew i długimi spacerami. Może to po prostu szaruga i krótkie zimowe dni. A może sama niewymuszona prostota i delikatność zupy, wprawiły mnie w melancholijny nastrój.
Intensywny aromat borowików sprawia, że ta zupa kalafiorowa z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Nie przyćmi jej ani barszcz czerwony, ani tradycyjna grzybowa, bo klimat jaki tworzy wokół siebie, sprawia, że chce się nią dzielić z bliskimi.

zupa kalafiorowa z oliwą borowikową

 

Na podstawie przepisu z Seasons

 

Zupa kalafiorowa
z oliwą borowikową

Składniki:
5 porcji

2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 kalafior
1 litr bulionu warzywnego
2-3 szklanki wody
1 szklanka wegańskiej maślanki*
sól
pieprz

oliwa borowikowa
1/3 szklanki oliwy z olwiek
8g suszonych borowików

* żeby przygotować wegańską maślankę należy wlać do kubka 1 łyżkę octu z czerwonego wina, dopełnić mlekiem sojowym i odstawić na kilka minut

zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa:

 Całego kalafiora dzielimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy kalafiora i cebulę. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dolewamy bulion i 2-3 szklanki wody (w zależności od tego jak dużego kalafiora użyliśmy). Gotujemy przez 10-12 mit, aż kalafior zmięknie. Zdejmujemy z ognia. Blendujemy. Dodajemy maślanki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Oliwa borowikowa:

W rondelku podgrzewamy oliwę z borowikami na małym ogniu przez około 5-6 minut. Wyrzucamy borowiki. Gotową zupę polewamy przygotowaną oliwą.

Ile kalorii?

Zupa kalafiorowa z oliwą borowikową- 1 porcja:
247 kcal

białko: 4,8 g; tłuszcze:  21 g; węglowodany: 13,4 g, błonnik: 4,6 g;
żelazo: 1,1 mg; wapń: 102 mg; cynk: o,6 mg

zupa kalafiorowa