Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa. Po raz kolejny proste danie zaskakuje! Polecam!! Musicie wypróbować.
Składniki:
3 porcje
225g ziemniaków
50g migdałów w płatkach
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
725ml bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu roślinnego*
pieprz
sól
*jogurt można zastąpić mlekiem sojowym
1. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Siekamy cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy ziemniaki migdały i bulion. Gotujemy dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
2. Blenderujemy ugotowaną zupę aż uzyska kremową konsystencję. Na koniec dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z grzankami lub pieczoną cieciorką.
Smacznego!
Ile kalorii?*
1 porcja:
213 kcal
białko: 5,3 g; tłuszcze: 13 g; węglowodany: 20 g, błonnik: 3,4 g;
żelazo: 1mg; wapń: 60 mg; cynk: 0,7 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Pingback: Moje menu dla Blogger’s Food – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()