Ta ziemniaczana zapiekanka z jarmużem miała w ogóle nie pojawić się na blogu. Nie dlatego, że jest jakimś kuchennym niewypałem, po prostu uznałam, że nie jest to jej to pisanie. Pierwszy raz, gdy zrobiłam zapiekankę okazała się całkiem smaczna, zdecydowanie warta zapamiętania. Postanowiłam więc przyrządzić ją ponownie, spisać wszystkie składniki i zrobić zdjęcia.
Niestety wykonanie tych trzech czynności w przypadku zapiekanki z jarmużem okazało niewykonalne. Ponieważ, albo po raz kolejny zapominałam spisać składniki (tudzież proporcje), albo kartka z przepisem w magiczny sposób ginęła, albo została podstępnie wywieziona i zostawiona kilkaset kilometrów od mojego mieszkania (nie, to nie było porwanie, sama ją zawiozłam i zapomniałam). Kilka zapiekanek później, kiedy wreszcie udało mi się okiełznać spisanie składników, przyszła kolej na zdjęcia.
Ponieważ jesienią dostęp do naturalnego światła bywa ograniczony (niekiedy nawet zaskakująco ograniczony), uwiecznienie zapiekanki stało się również nie lada wyzwaniem. I kiedy w końcu powiedziałam sobie, że jest to już na prawdę ostatnie podejście i więcej nie będę próbować jej przyrządzać pod kątem bloga, stało się! Jako takie światło dotarło do mieszkania, składniki się zgadzały, a aparat nie odmówił posłuszeństwa. Zapiekanka z jarmużem została uwieczniona.
Tak oto kończy się historia, jak to o mały włos przepis ten pozostałby tylko moją tajemnicą. Zresztą nie na długo, bo wkrótce bym zapomniała co do niej dodawałam i najpewniej zapiekanka z jarmużem odeszłaby w niepamięć.
W zasadzie może się wydać dość banalna – ziemniak, papryka, jarmuż i cukinia. Ale dodatek czosnkowego sosu z nerkowców sprawia, że proste składniki zaczynają ze sobą współgrać, tworząc zadowalająca kubki smakowe kompozycję.
Ziemniaczana zapiekanka
z jarmużem, papryką
i sosem z nerkowców
Składniki:
4 porcje
około 7-8 ziemniaków (800g)
1 łyżka oleju rzepakowego
majeranek
sól
pieprz
mała cukinia (200g)
1 czerwona papryka
3 gałęzie jarmużu
1 duża cebula
Sos:
½ szklanki nerkowców
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sos sojowy
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w spore kawałki. Mieszamy z olejem rzepakowym w naczyniu do pieczenia. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 35-40 minut w 200C.
2. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, potem każdą połówkę znów wzdłuż na pół. Następnie siekamy w 1 cm plasterki. Paprykę kroimy w sporą kostkę. Cebulę siekamy w pióra.
3. Odrywamy liście jarmużu od łodygi i dzielimy na drobniejsze kawałki.
4. Nerkowce mielimy w młynku na orzechy. Dodajemy mleko i blendujemy. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany. Dolewamy octu i znów blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
5. Do upieczonych ziemniaków dodajemy przygotowane warzywa. posypujemy je solą i pieprzem, mieszamy. Zalewamy sosem. Pieczemy w 180C przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ile kalorii?
1 porcja:
372 kcal
białko: 12,2 g; tłuszcze: 10,5 g; węglowodany: 61,5 g, błonnik: 7 g;
żelazo: 4,6 mg; wapń: 184,5 mg; cynk: 2 mg