Macie takie dania, które moglibyście jeść bez końca? Powtarzać jak mantrę, do znudzenia, choć wiecie, że nie znudziłoby się nigdy. Wystarczy przez chwilę pomyśleć o uwielbianej kompozycji smakowej, by poczuć, jak szczęście rozpływa się od kubków smakowych na całe ciało, a mózg tapla się w endorfinach.
U mnie takie emocje wywołuje połączenie batata z czarną fasolą, kolendrą, awokado i sosem z tahiny, owinięte w kukurydziany placek. Przygotowywałam to danie już niezliczoną ilość razy i za każdym razem nie mogę się nadziwić, jakie to dobre. Uzależniające, oszałamiające, najlepsze…
Te smaki są już tak głęboko w mojej głowie, że nawet teraz pisząc, mam ochotę wstać, nastawić bataty i pobiec do najbliższego sklepu po resztę składników. Pawłow byłby dumny.
Tacos z batatem, awokado i sosem tahini
Składniki:
8 małych kukurydzianych tortilli lub tacos
2 bataty (około 650g)
1 puszka czarnej fasoli*
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka zmielonego kuminu
½ łyżeczka zmielonej kolendry (opcjonalnie)
1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach**
sól
pieprz
2 dojrzałe awokado
sok z ½ limonki
Sos z tahiny:
½ szklanki tahiny***
około ½ szklanki wody
sok z ¾ cytryny
pieprz
sól
sok z limonki
świeża kolendra
sriracha
*można użyć też czerwonej
** opcjonalnie, jeśli preferujecie ostre smaki
*** tahina z nieprażonych ziaren sezamu, ilość wody i soku z cytryny, którą trzeba dodać, zależy od rodzaju i konsystencji tahiny
Przygotowanie:
- Bataty gotujemy na parze, aż będą miękkie. Zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy i rozgniatamy.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir oraz przyprawy i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy bataty, fasolę i przez chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z limonki.
- Przygotowujemy sos z tahiny. Mieszamy tahinę z sokiem z cytryny, stopniowo dolewamy wodę, aż uzyskamy konsystencję rzadkiego jogurtu. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Tacos lub tortillę smarujemy odrobiną sosu z tahiny, następnie nakładamy nadzienie, skrapiamy limonką (opcjonalnie), nakładamy awokado, polewamy sosem z tahiny posypujemy kolendrą. Możemy zapiec chwilę w piekarniku. Opcjonalnie polewamy srirachą.