Awokado Bezglutenowe Groszek zielony Lato Lunch Zdrowe

Summer rolls z kolendrą, groszkiem i awokado

summer rolls z awokado

W upalne dni nie ma się ochoty jeść. Lemoniady, lody, a nawet zwykła woda smakują o niebo lepiej. Ale czasem żołądek zaczyna o sobie przypominać. Stanie nad gorącą kuchenną wydaje się istną męczarnią. Potrzeba dania szybkiego i orzeźwiającego.  Coś co nas nasyci, ale też zostanie zjedzone z apetytem. Nie ma mowy o kalorycznych porcjach. Potrzeba czegoś z świeżych, sezonowych warzyw.

sajgonki przepis
Dla mnie najlepszym kompromisem na upały są potrawy niewymagające smażenia i pieczenia. I tu z pomocą przychodzą niesmażone sajgonki z papieru ryżowego, nadziewane przede wszystkim świeżymi ziołami i skropione sokiem z limonki.
Moje zawijańce nie przypominają kształtem klasycznych sajgonek ani summer rolls, są bardziej jak sakiewki. Wy swoje możecie zawinąć w dowolny sposób. Grunt to i tak nadzienie.Grunt to i tak nadzienie. Główny składnik to moja ukochana kolendra. Dodatkowo makaron chiński, groszek, orzeszki ziemne. Spora dawka imbiru i soku z limonki. Sos sojowy i olej sezamowy na podkręcenie smaku. I na koniec solidny palster awokado.

spring rolls przepis

summer rolls

Delikatne, odświeżające. Smakują wybornie z sosem teriyaki, chilli i dodatkową kolendrą. Polecane na piknik lub obiad na balkonie.

5

 

Summer rolls
z kolendrą, groszkiem i awokado

 

Składniki:
na około 22 zawijańce

200g groszku*
1 dojrzałe awokado
2 młode cebulki ze szczypiorem
100g makaronu chińskiego
100g orzeszków ziemnych
1 papryczka chili
1 czubata łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
3-4 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki**

pęczek świeżej kolendry

22 małych płatów papieru ryżowego

*mrożonego lub świeżego
** lub więcej do smaku

wegańskie sajgonki

1. Wrzucamy groszek na osoloną wodę ze szczyptą cukru i gotujemy aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (6-7 minut). Awokado kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Papryczkę chili i imbir drobno siekamy. Obrywamy listki kolendry z łodyżek.

2. W misce mieszamy ugotowany i odcedzony makaron, orzeszki, groszek razem z imbirem, chilli i olejem sezamowym. Doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki (około 1/2 limonki).

3. Papier ryżowy moczymy w wodzie, aż zmięknie. Nakładamy kilka listków kolendry, farsz i pokrojone w paski awokado. Zawijamy najpierw od gór, potem boki, a następnie dół. Powtarzamy tak z każdym arkuszem papieru. Summer rolls podajemy z sosem teriyaki.

wegańskie spring rolls

sajgonki bezglutenowe

zawijanie sajgonek

Ile kalorii?

Summer rolls (całość):
2 038 kcal
białko: 64 g; tłuszcze: 90 g; węglowodany: 252 g, błonnik: 33,8 g;
żelazo: 10,9 mg; wapń: 384 mg; cynk: 7,8 mg

1 summer rolls:
92 kcal
białko: 2,9 g; tłuszcze: 4,11 g; węglowodany: 11,5 g, błonnik:  1,5 g;
żelazo:  0,5 mg; wapń: 17 mg; cynk: 0,35 mg

 sajgonki wegańskie