Obudziwszy się po długim śnie, przeciągnęli się leniwie i wypełzli. Na rolkach, rowerach, w strojach do biegania, w krótkich spodenkach, z wózkiem, bez wózka, z dzieckiem pod pachą. Kąpiąc się w promieniach wiosennego słońca, podziwiają pierwsze zielone liście i kwiaty, rozprostowują zastane kości. Nad Wisłą robi się na chwilę tłoczno. Wiosna przywitana, uczczona pierwszym krótkim rękawem i pierwszym wiosennym katarem.
Jako, że nad Wisła bywam regularnie, moje psy już dawno gryzły pierwsze źdźbła trawy 2016 i wąchały krokusy, a krótki rękaw noszę przy wyższych temperaturach, postanowiłam wiosnę uczcić inaczej. Zdrową, pozytywną miską zielonego smoothie z owocami. Smoothie bowl to twór przejściowy między zwykłym koktajlem a pełnoprawnym śniadaniem. Prawie owsianka, smoothie z plusem. Dodatkowo prezentuje się ładniej niż płynny miks owoców wlany do szklanki.
Polecam, można poszaleć z dodatkami, nazbierać energii i witamin na świętowanie wiosny pełną parą!
Smoothie bowl
szpinak, melon, ogórek, masło orzechowe
3 porcje
Składniki:
1 szklanka pokrojonego w kostkę melona
1 gruszka
1 ogórek szklarniowy
2 jabłka
1½ szklanki mleka roślinnego
około 16 listków mięty
4-5 łyżek soku z cytryny
1oog świeżego szpinaku
2 łyżki masła orzechowego
Do podania:
świeże owoce
mięta
słonecznik, chia, goij
wykonanie:
Blendujemy wszystkie składniki. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Podajemy z ulubionymi owocami, orzechami.