Bezglutenowe masło orzechowe Smoothie Śniadania Szpinak Wiosna Zdrowe

Smoothie bowl: szpinak, melon, ogórek, masło orzechowe

smoothie bowl

Obudziwszy się po długim śnie, przeciągnęli się leniwie i wypełzli. Na rolkach, rowerach, w strojach do biegania, w krótkich spodenkach, z wózkiem, bez wózka, z dzieckiem pod pachą. Kąpiąc się w promieniach wiosennego słońca, podziwiają pierwsze zielone liście i kwiaty, rozprostowują zastane kości. Nad Wisłą robi się na chwilę tłoczno. Wiosna przywitana, uczczona pierwszym krótkim rękawem i pierwszym wiosennym katarem.

Jako, że nad Wisła bywam regularnie, moje psy już dawno gryzły pierwsze źdźbła trawy 2016 i wąchały krokusy, a krótki rękaw noszę przy wyższych temperaturach, postanowiłam wiosnę uczcić inaczej. Zdrową, pozytywną miską zielonego smoothie z owocami. Smoothie bowl to twór przejściowy między zwykłym koktajlem a pełnoprawnym śniadaniem. Prawie owsianka, smoothie z plusem. Dodatkowo prezentuje się ładniej niż płynny miks owoców wlany do szklanki.
Polecam, można poszaleć z dodatkami, nazbierać energii i witamin na świętowanie wiosny pełną parą!

smoothie bowl

Smoothie bowl
szpinak, melon, ogórek, masło orzechowe

3 porcje

 

Składniki:

1 szklanka pokrojonego w kostkę melona
1 gruszka
1 ogórek szklarniowy
2 jabłka
1½ szklanki mleka roślinnego
około 16 listków mięty
4-5 łyżek soku z cytryny
1oog świeżego szpinaku
2 łyżki masła orzechowego
Do podania:
świeże owoce
mięta
słonecznik, chia, goij

 

wykonanie:

Blendujemy wszystkie składniki. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Podajemy z ulubionymi owocami, orzechami.

smoothie bowl