Bezglutenowe Comfort food Grzyby Jesień Lunch Obiad Pomidor Włochy

Risotto z kurkami i pomidorami

risotto z kurkami

Jesień. Zbliża się nieuchronnie, szybkim krokiem. Czuć ją w chłodnych porankach i wczesnych zachodach słońca. I choć listopadową, pełną szarości i deszczu szczerze nienawidzę, to z pewną dozą przyjemności witam wrześniową, złotą jesień. Lekko muśniętą latem, pełną soczystych pomidorów i zapachu leśnych grzybów. Dziękuję jej za ciepłe popołudnia, kolorowe drzewa i za kurki. Nie ma chyba wdzięczniejszych grzybów. Wystarczy trochę oliwy, czosnku i kilka minut na patelni, by otoczyć się cudownym smakiem i aromatem. W prostocie siła. Dlatego na powitanie jesieni gotuję risotto ze złocistych kurek i świeżych, pysznych pomidorów. A potem z utęsknieniem zaczynam wyczekiwać kolejnej wiosny.

risotto z kurkami

risotto z kurkami

 

Przepis na risotto pochodzi z Kwestii Smaku.

Risotto z kurkami i pomidorami

4-5 porcji

Składniki:

300 g kurek
około 5-6 szklanek bulionu warzywnego
6 łyżek oliwy z oliwek
9 łyżek posiekanej drobno cebuli
300 g ryżu na risotto
1 ½ szklanki białego wytrawnego wina
3 dojrzałe pomidory
6 ząbków czosnku
listki z 3 gałązek rozmarynu

oliwa z oliwek
płatki drożdżowe (3-4 łyżki)

 

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy. Odkładamy połowę kurek (najmniejsze), resztę siekamy w 0,5 cm kosteczkę.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i cały czas trzymamy na malutkim ogniu.
    W szerokim garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy cebulkę, żeby się zeszkliła.  Dodajemy posiekane kurki i smażymy jeszcze przez pół minuty.
  3. Dodajemy ryż i smażymy przez przez około 1 minutę. Wlewamy wino.
  4. Kiedy wino odparuje, wlewamy  porcję bulionu (około 1/2 szklanki) i gotujemy na średni ogniu (rzadko mieszając), aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewamy bulion porcjami. Gotujemy risotto przez około 20 minut. Wraz z ostatnią porcją buliony dodajemy posiekane pomidory (bez pestek i wodnistej części).
  5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki drożdżowe i odrobinę oliwy.
  6. Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy przez pół minuty pokrojony na plasterki czosnek wraz z rozmarynem, dodajemy resztę kurek i smażymy mieszając przez około 2 minuty. Risotto wykładamy na talerze, dodajemy kurki z patelni.

risotto z kurkami