Jak już wspominałam nie raz, moją ulubioną wigilijną i około świąteczną potrawą jest barszcz, szczególnie ten w wykonaniu mojej babci. Zajadam się nim i pierogami przez dobre kilka dni, dlatego babcia gotuje zawsze hurtowe ilości.
Od zeszłego roku do grupy ulubionych dołączyły paszteciki krucho-drożdżowe, mojego skromnego autorstwa. Oryginalny przepis znalazłam w niezastąpionej „Kuchni polskiej”. Choć zazwyczaj dania z tej książki nie należą do najmniej kalorycznych, to nie ma chyba lepszej pozycji o tradycyjnych daniach naszej rodzimej kuchni. Nawet po silnej modyfikacji, by przepis był wegański, przepisy wychodzą pyszne. Takie typowo domowe „comfort food”, które pocieszy po ciężkim dniu czy zgromadzi przy stole rodzinę i znajomych.
Podobnie było z pasztecikami. Ciasto krucho-drożdżowe zaczerpnęłam i zmodyfikowałam z przepisu na kulebiaki. Farsz to wspólne dzieło, moje i współjadacza, dość standardowy, z dużą ilością majeranku. Najbardziej w tych pasztecikach lubię jednak ciasto. Z jednej strony pulchne, a jednak kruche. Kilka lat temu postukałabym się w głowę, gdyby ktoś przedstawił mi idee ciasta krucho-drożdżowego. Dziś uważam to za jedno z lepszych połączeń w kuchni tradycyjnej.
Smakują oczywiście najlepiej z barszczem czerwonym, podjadane wieczorem, jako świąteczna edycja #veganfatness. Dobra, nie będę Was oszukiwać, równie pysznie smakują w Sylwestra, jak i każdy inny dzień w roku.
Paszteciki krucho-drożdżowe
z kapustą i pieczarkami
Składniki:
na około 24 paszteciki
Farsz:
500g kapusty kiszonej
300g pieczarek
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
pieprz
sól
cukier
majeranek
Ciasto:
500g mąki
140g margaryny wegańskiej np. Alsan
40g drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
½ szklanki wegańskiej maślanki*
*wegańska maślanka powstaje poprzez zalanie ½ łyżki octu winnego mlekiem do wysokości ½ szklanki i odstawienie na kilka minut
Farsz:
Kapustę zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy powoli, aż zmięknie. Dokładnie odzcedzamy, wyciskając ręcznie. Delikatnie siekamy. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju razem z drobno posiekaną cebulką, doprawione pieprzem i solą. Mieszamy z kapustą. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Ciasto:
Drożdże ucieramy z cukrem i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy margarynę i rękami rozdrabniamy margarynę, tak aby połączyła się z mąką. Dodajemy drożdże i zaczynamy wyrabiać. Stopniowo dolewamy maślanki. Wyrabiamy szybko, aż ciasto będzie zawarte. Dodajemy trochę więcej mleka, jeśli potrzeba.Od razu przystępujemy do wałkowania.
Najpierw ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości kilku mm. Nakładamy po połowie farszu bliżej jednego z boków. Zawijamy. Dociskamy długi brzeg, żeby rulon się nie rozpadł. Przenosimy na natłuszczoną blachę i przykrywamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180C przez 30-35 minut, aż będą złote na wierzchu. Gdy przestygną kroimy na kawałki.
Ile kalorii?
Paszteciki krucho-drożdżowe- 1 sztuka:
133 kalorii
białko: 2,9 g; tłuszcze: 5,4 g; węglowodany: 18,7 g, błonnik: 0,2 g;
żelazo: 1,5 mg; wapń: 19 mg; cynk: o,5 mg