Jednogarnkowe Lato Lunch Zdrowe Zupa

Ogórkowe gazpacho ajo blanco z winogronami


Moją ulubioną letnią zupą jest pochodzące z Andaluzji gazpacho. Jest to proste w przygotowaniu, ale przepyszne danie. Nie wymaga gotowania, wystarczą same warzywa i trochę chleba.
Najsłynniejsze jest oczywiście gazpacho przyrządzane z pomidorów i papryki. Mogłabym je jeść codziennie. Jest jednocześnie odświeżające i sycące. Nie ma lepszego rozwiązania na upały.

Dodatkowo przygotowując gazpacho zawsze wraca do mnie scena z film Almodovara „Kobiety na skraju załamania nerwowego”, w której główna bohaterka Pepa kroi pomidory. Ma z nich przyrządzić ulubione danie swojego ukochanego Ivana, czyli gazpacho. Tym razem to danie będzie mieć specjalny dodatek- tabletki nasenne. Ponownie tą scenę Almodovar wykorzystuje po latach w filmie „Przerwane objęcia”. Tym razem to Penelope Cruz sieka pomidory na gazpacho, wyczekując przybycia kochanka.
Ale nie martwcie moje gazpacho nie zawiera żadnych specjalnych dodatków. Nawet nie będzie w nim almodovarowskiej czerwieni.

Główną rolę gra ogórek. Nie ma ani papryki, ani pomidorów. Są natomiast przepyszne i odżywcze migdały. Kromka pełnoziarnistego chleba i soczyste winogrona. Zwieńczeniem jest listek świeżej mięty.
Przepis na to nietypowe, białe gazpacho czyli ajo blanco podpatrzyłam przypadkowo przerzucając kanały. Akurat moją uwagę przykuł program kulinarny i owe gazpacho. Niestety reszta przepisów nie była już taka zajmująca i tytuł programu nie utkwił mi w pamięci. Pozostał natomiast pomysł na to pyszne gazpacho.

 

Składniki:
4 porcje po 250ml

1 1/2 ogórka szklarniowego (500g)
2 kromki chleba bez skórki (32g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki migdałów (35g)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/8 szklanki octu winnego
1/2 szklanki wody*
sok z 1/4 cytryny
około 60 g winogron
listki mięty
sól, pieprz 

* lub więcej jeśli wolimy rzadsze gazpacho

Migdały podprażamy na suchej patelni aż zacznie się wydobywać z nich aromat. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. Blenderujemy wszystkie składniki oprócz winogron. Zupa powinna mieć dość gładką konsystencję, ale nie musi być idealna. Doprawiamy solą i pieprzem. Ewentualnie dolewamy więcej wody.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Dodajemy winogrona i świeżą miętę.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość:
800 kcal
białko: 16 g; tłuszcze: 60 g; węglowodany: 56g, błonnik: 12 g;
żelazo: 4 mg; wapń: 236 mg; cynk: 3,1 mg 

1 porcja:
200 kcal
białko: 4 g; tłuszcze: 15 g; węglowodany: 14g, błonnik: 3 g;
żelazo: 1 mg; wapń: 59 mg; cynk: 0,77 mg 

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu