Przepyszna mieszanka świeżych warzyw, odżywczych kiełków oraz kremowego sosu z orzechów nerkowca i soku pomarańczowego. Wszystko to owinięte w liście nori. Bezglutenowa, raw bomba witaminowo-odżywcza! Alternatywa dla tortilli i naleśników.
Przepis zaczerpnięty z książki „Color me vegan” Collen Patrick- Goudreau.
Składniki:
Sos:
1 szklanka (150g) orzechów nerkowca (bez soli), najlepiej surowe
3/4 szklanki (175ml) świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego tamari (może być zwykły sos sojowy)
Wrapy:
5 płatów nori (takich jak do sushi)*
2 marchewki
1 średniej wielkości burak**
1/4 głowy (200-300g)kapusty czerwonej lub białej**
1,5 szklanki (60g) kiełków lucerny***
2 awokado (280g- bez skórki i pestki)
sól
ziarna czarnego sezamu (opcja)
* jeśli nie lubicie nori możecie je zastąpić sałatą
** w wersji nie-raw można zastąpić surowe buraki i kapustę tymi ze słoika, najlepiej domowej roboty 🙂
***kiełki lucerny można zastąpić innymi kiełkami np. rzodkiewki, fasoli.
Z podanych proporcji wychodzi 4-5 wrapów.
Sos:
Blenderujemy orzechy nerkowca z sokiem pomarańczowym oraz sosem tamari. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Sok dolewamy stopniowo, żeby sos nie wyszedł zbyt płynny.
Następnie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, buraki i kapustę można zetrzeć na tarce lub pokroić w „zapałki”. Awokado najlepiej przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść widelcem. Jeśli awokado jest nieco twardsze można je pokroić w cienkie paski.
Gdy kupimy twarde awokado, możemy przyspieszyć jego dojrzewanie pozostawiając je w ciepłym miejscu, bądź wkładając je do papierowej torby razem z bananem lub jabłkiem. Chowając awokado do lodówki zdecydowanie spowolnimy proces dojrzewania.
Na liściu nori układamy kolejno cienkie warstwy: marchewki, buraków, kapusty i kiełków lucerny. Na środku układamy pasek z awokado i polewamy sosem. Doprawiamy solą i posypujemy czarnym sezamem (opcja).
Zawijamy w rulon. Możemy podawać jako wrapy lub pokroić jak sushi.
Ponieważ nori bardzo szybko robią się miękkie od soku z warzyw, najlepiej zawijać wrapy tuż przed podaniem.
Smacznego!
Ile kalorii?*
1 wrap:
327 kcal
białko: 11g; węglowodany: 22g; tłuszcze: 28g
błonnik: 7,3g; żelazo: 5,2mg; cynk: 2,7 mg; wapń: 164 mg
Liście nori są bogate w kwas foliowy i jod. Natomiast kapusta dostarcza nam mnóstwo wapnia!
* ilość kalorii oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Pingback: Ziemniaczane sushi z marynowanymi warzywami | new.readeat.pl()
Pingback: Ziemniaczane sushi z marynowanymi warzywami | readeat.pl()