Nawet taka zagorzała przeciwniczka zimy jak ja, musi przyznać, że wersja ze mrozem i śniegiem skrzypiącym pod butami jest piękna. Szczególnie, gdy słońce zacznie nieśmiało wyłaniać się zza chmur i ciepło rozlewać po całej tej bieli. Dachy przyprószone śniegiem jak cukrem pudrem, lekko zamarznięta Wisła, psy wtykające nosy w każdą zaspę. Niewątpliwie ma to swój urok. Szczególnie kiedy w domu czeka kubek gorącej herbaty, koc i comfort food. A nic tak nie pocieszy w najgłębszą zimę jak talerz makaronu. Tym razem z ziemistym topinamburem, białymi szparagami i mnóstwem czosnku. Porcja węglowodanowego szczęścia.
Makaron linguine z topinamburem
i szparagami
Na podstawie przepisu z książki „Roots”
Składniki:
4 porcje
450g makaronu linguine
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
450g topinamburu
1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach*
1 mała czerwona cebula
400g białych szparagów**
6 dużych ząbków czosnku
sok z cytryny
¼ szklanki świeżej mięty (15g)
½ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
sól
pieprz
* można użyć sproszkowanej
** zimą używam szparagów ze słoika, w oryginalnym przepisie zamiast szparagów występują serca karczochów (marynowane). Próbowała obu wersji, ale ta ze szparagami bardziej przypadła mi do gustu
1. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj 7-8 minut (al dente). Zostawiamy około 240 ml wody z gotowania makaronu.
2. Topinambur kroimy w około 5mm plasterki. Cebulę siekamy w pióra, czosnek w bardzo cienkie plasterki. Szparagi kroimy w poprzek na trzy części. Miętę siekamy.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy topinambur, 1 łyżeczkę soli, pieprz i płatki papryki. Podsmażamy około 5-7 minut. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli (kolejne 5-6 minut). Następnie dodajemy szparagi i czosnek, gotujemy kolejne 3 minuty. Dodajemy mleko, wodę z makaronu (240ml) i gotujemy chwilkę, aż zacznie gęstnięć. Dodajmy płatki drożdżowe, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. Mieszamy makaron z sosem. Podajemy posypany świeżą miętą i skropiony oliwą z oliwek.