Comfort food Jesień Karczoch Obiad Topinambur Włochy Zima

Makaron linguine z topinamburem

lingune z topinamburem

Nawet taka zagorzała przeciwniczka zimy jak ja, musi przyznać, że wersja ze mrozem i śniegiem skrzypiącym pod butami jest piękna. Szczególnie, gdy słońce zacznie nieśmiało wyłaniać się zza chmur i ciepło rozlewać po całej tej bieli. Dachy przyprószone śniegiem jak cukrem pudrem, lekko zamarznięta Wisła, psy wtykające nosy w każdą zaspę. Niewątpliwie ma to swój urok. Szczególnie kiedy w domu czeka kubek gorącej herbaty, koc i comfort food. A nic tak nie pocieszy w najgłębszą zimę jak talerz makaronu. Tym razem z ziemistym topinamburem, białymi szparagami i mnóstwem czosnku. Porcja węglowodanowego szczęścia.

lingune z topinamburem

Makaron linguine z topinamburem
i szparagami

Na podstawie przepisu z książki „Roots”

Składniki:
4 porcje

450g makaronu linguine
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
450g topinamburu
1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach*
1 mała czerwona cebula
400g białych szparagów**
6 dużych ząbków czosnku
sok z cytryny
¼ szklanki świeżej mięty (15g)
½ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
sól
pieprz

* można użyć sproszkowanej
** zimą używam szparagów ze słoika, w oryginalnym przepisie zamiast szparagów występują serca karczochów (marynowane). Próbowała obu wersji, ale ta ze szparagami bardziej przypadła mi do gustu

lingune z topinamburemlingune z topinamburem

1. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj 7-8 minut (al dente). Zostawiamy około 240 ml wody z gotowania makaronu.

2. Topinambur kroimy w około 5mm plasterki. Cebulę siekamy w pióra, czosnek w bardzo cienkie plasterki. Szparagi kroimy w poprzek na trzy części. Miętę siekamy.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy topinambur, 1 łyżeczkę soli, pieprz i płatki papryki. Podsmażamy około 5-7 minut. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli (kolejne 5-6 minut). Następnie dodajemy szparagi i czosnek, gotujemy kolejne 3 minuty. Dodajemy mleko, wodę z makaronu (240ml) i gotujemy chwilkę, aż zacznie gęstnięć.  Dodajmy płatki drożdżowe, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4. Mieszamy makaron z sosem. Podajemy posypany świeżą miętą i skropiony oliwą z oliwek.

lingune z topinamburem