Pasztety to chyba sztandarowe, polskie świąteczne dania, zaraz obok pieczeni i inny tego typu wytworów. O ile klasyczne pasztety z mięsnym składem, nigdy mnie nie interesowały, a nawet nie chciałam ich jeść, to z warzywną wersją jest zupełnie odwrotna sprawa.
Pasztet roślinny to prawdziwe pole do popisu. Możemy dowolnie dobrać składniki, używać soczewicy, fasoli, cieciorki, kasz i rozmaitych warzyw korzeniowych. Grunt to dobre przyprawy i wegetariański pasztet gotowy.
Na tegoroczne święta postawiłam na pasztet z białej kaszy gryczanej (czyli niepalonej) i selera. Jednak główną rolę będzie grał koperek. Pasztet jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku.
Dobrze będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. Rzodkiewka, szczypiorek czy dojrzały pomidor to wyśmienite towarzystwo dla tego pasztetu.
Jeszcze słów kilka o białej kaszy gryczanej czyli nie palonej.
Czym różni się od klasycznej kaszy (palonej)?
Otóż w procesie palenie ulega utraci około 50% witamin (szczególnie B1 i B2). Więc biała jest bardziej wartościowa. Obie kasze mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Krążą słuchy, że gryczana może wpływać pozytywnie na poziom glikemii (cukrzyca). Jest bogata w rutynę, która pomaga w działaniu witaminy C. Podnosi „dobry” cholesterol i obniża „zły”. Jest też bogata w magnez, błonnik i wszystkie 8 egzogennych aminokwasów.
Osobiście bardziej smakuje mi jednak palona, ale znam wiele osób, którym ten posmak nie pasuje i dla nich myślę, że biała kasza będzie idealnym rozwiązaniem.
Ze względu na łagodniejszy smak, wybrałam ją właśnie do pasztetu, żeby nie dominowała smakiem, a jedynie stanowiła tło.
Koperkowy pasztet z białej kaszy gryczanej i selera
Składniki:
na keksówkę 35x12cm
lub 2 mniejsze ok. 9x23cm
1 kg selera
200g kaszy gryczanej niepalonej „białej”
2 duże pory (biała część)
4 cebule
6 ząbków czosnku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
80g koperku (4-5 solidnych pęczków)
ziele angielskie
liść laurowy
sos sojowy
sól
pieprz
1. Seler gotujemy do miękkości w wodzie z liściem laurowym, zielem, solą i odrobnią sosu sojowego. Powinien być dobrze ugotowany o masłowej konsystencji. Gdy przestygnie, obieramy go ze skóry i drobno kroimy.
W dużej misce blendujemy go na puree.
2. Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a przede wszystkim dokładnie płuczemy przed gotowaniem. Pamiętamy, żeby posolić wodę.
3. Pory kroimy w półksiężyce, cebulę w kostkę, czosnek siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy aż zmiękną. Dodajemy soli i pieprzu.
4. Dodajemy usmażone warzywa do selera i ponownie blenujemy. Dodajemy kaszę, posiekany koperek, przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy) i znów blendujemy. Sprawdzamy smak i ewentualnie znów doprawiamy.
5. Pieczemy w 180C przez 50-60 minut.
Ile kalorii?
1 duży koperkowy pasztet z białej kaszy gryczanej :
1736 kcal
białko: 94 g; tłuszcze: 50 g; węglowodany: 288,5 g, błonnik: 34 g;
żelazo: 22,1 mg; wapń: 880 mg; cynk: 6,5 mg
Pingback: Handsfree Blog Site Income()