Mój krytycyzm dla rzeczy opatrzonych przymiotnikiem „afrykańskie” jest zerowy. Nie ważne czy to książki, filmy, potrawy- chłonę każdą informację jak gąbka. Tak samo stało się po przeczytaniu artykułu w Wysokich Obcasach o kuchnii kenijskiej. Od razu pobiegłam do warzywniaka po szpinak. Na szczęście w zdrowej żywności był jogurt sojowy! I tak powstała duszona zielenina z chapati (placki pszenne). Danie banalne w wykokaniu, w smaku mistrzowskie. Już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję jeszcze jeden przepis na sos z fasoli rosecoco w mleku kokosowym.
I ten opis: „Dieta Kenijczyków jest prosta i zdrowa. Mięsa używają mało, jedzenie przetworzonego przemysłowo jeszcze mniej, a na deser sięgają po świeże owoce”. Mam ochotę wygrzebać moją żółtą książeczkę szczepień, spakować moskitierę i wyruszyć odkrywać kenijskie pyszności.
Składniki:
Duszona zielenina:
400g liści szpinaku, jarmużu, boćwiny lub kapusty włoskiej
4-5 łyżek oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pomidor lub łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki (110 ml) jogurtu sojowego naturalnego
sól
pieprz
Chapati (7-8 sztuk):
1 szklanka (140g) białej mąki
½ szklanka (60g) mąki razowej
¾ szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
sól
Duszona zielenina:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy (aż się zeszklą).
Liście siekamy i polewamy wrzątkiem. Do garnka dodajemy koncentrat i jogurt, mieszamy. Dorzucamy liście, doprawiamy solą i pieprzem.
Chapati:
Mieszamy wszystkie suche składniki i dolewamy ¾ szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy luźne ciasto i odstawiamy minimum na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 7-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na okrągły placek, posypując mąką. Smażymy na suchej, gorącej patelni, aż pojawią się bąble. Wtedy przewracamy na drugą stronę i dopiekamy.
Moim chapati dużo brakuje do okrągłości- mają dziwne kształty. Nie we wszystkich pojawiły mi się bąble, ale z każym było co raz lepiej. Nadal będę trenować, aż za którymś razem powstaną chapati idealne.
Smacznego!
Ile kalorii?*
Duszona zielenina (całość):
697 kcal
białko: 16 g; tłuszcze: 58 g; węglowodany: 37 g, błonnik: 11 g;
żelazo: 12 mg; wapń: 590 mg; cynk: 2,5 mg
1 chlebek chapati:
90 kcal
białko: 3 g; tłuszcze: 0,3 g; węglowodany: 19 g, błonnik: 2,2 g;
żelazo: 0,3 mg; wapń: 6,25 mg; cynk: 0,24 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu