Ilekroć w mojej kuchni dzieje się coś przez przypadek, efekt końcowy okazuje się być szokująco dobry. Miał być obiad. Całkiem możliwe, że na horyzoncie majaczył się wytrawny placek drożdżowy z warzywami. W każdym razie nie byłam do końca przekonana, bo zamiast gotować zagrzebałam się w stercie książek kucharskich. Przeglądając przepisy w poszukiwaniu nieokreślonego, a jednak tak wytrwale, jakby z ukrytą misją, nie mogłam przejść obojętnie obok połączenia cytryny, kokosa i ciasta drożdżowego. Nawet pomimo moich stonowanych uczuć do wszelkiej słodyczy, to połączenie wydało mi się tak trafione, że natychmiast przystąpiłam do realizacji, porzucając wszelkie nadzieje współjadacza na konkretny obiadowy posiłek.
Oczywiście gdzieś między rozcieraniem drożdży, a mieszaniem suchych składników, okazało się, ze nie dość, że nie posiadam dżemu cytrynowego (niby skąd), to również brakuje mi cytryn, czyli w zasadzie kwintesencji przepisu. Na szczęście na ratunek przyszła kupiona przypadkowo (według niektórych niepotrzebnie) konfitura z gorzkich pomarańczy.
Rezultat: ciasto drożdżowe o wyśmienitej nucie pomarańczowo-kokosowej, idealnej strukturze i czasie półtrwania około 1,5 godziny.
Polecam również w wersji cytrynowej (wówczas zastąpcie skórkę pomarańczy cytryną, a dżem z gorzkiej pomarańczy dżemem cytrynowym).
Ciasto drożdżowe z pomarańczą i kokosem
Na podstawie książki „O chlebie”
Składniki:
na blachę o średnicy 28cm
20g świeżych drożdży
350g mąki pszennej
180ml mleczka kokosowego*
4 łyżki oleju rzepakowego
50g cukru
50g dżemu z gorzkich pomarańczy
1 łyżka mąki z cieciorki
2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy
½ łyżeczki soli
Kruszonka:
25g mąki pszennej
25g cukru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Drożdże zasyp łyżeczką cukru, wlej 2 łyżki mleka i odstaw na 15 minut.
- Wymieszaj w misce mąkę, mąkę z cieciorki, cukier i sól. Dodaj zaczyn i resztę składników, wyrób gładkie, ale luźne ciasto.
- Przełóż do miski posmarowanej olejem, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki placami, dodaj więcej mąki, jeśli potrzeba.
- Przełóż ciasto do formy o średnicy około 28 cm posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Posyp kruszonką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Nagrzej piekarnik do 180C, piecz około 35-45minut.
*ja używam takiego z puszki, wymieszanego