Bezglutenowe Comfort food Daktyle Kasza gryczana Kasza jaglana Kasze Lunch Musli i granole Śniadania Zdrowe

Bezglutenowa granola z wodą różaną

bezglutenowa granola

Nie jestem kulinarną patriotką. Owszem, doceniam sezonowe warzywa,  bogactwo rodzimych kasz, piękne, polskie jabłka.  Jednak gdyby ktoś zaproponował mi zmianę kulinarnej narodowości, zdecydowanie przeniosłabym się do ojczyzny hummusu (ewentualnie tajskiego curry).

Cieciorka, bakłażany, granat, kalafior, świeża mięta i kolendra, to jest to! Nie żeby polska kuchnia jakoś obniżała mi nastrój, ale bądźmy szczery, kluski śląskie czy zalewajka nie są moimi popisowymi daniami. Zresztą przygotowywanie polskich dań wolę pozostawić ekspertom (babci i R.). Nawet nie śmiem z nimi konkurować, zresztą po co. Wolę skupić się na idealnych proporcjach cieciorki do tahiny w hummusie, czy upieczeniu bakłażana tak by rozpływał się w ustach. Daktyle w sałatce, ciasto z wodą różaną, śniadania z mnóstwem kolendry, za’ataru, to moja tożsamość kulinarna, mój comfort food.
Nawet do granoli udało mi się przemycić moich ulubieńców: wodę różaną, pistacje i daktyle. Jest też delikatny ukłon w stronę polskich produktów: kasza jaglana, gryczana niepalona i pestki słonecznika. Żeby granolą mogli cieszyć się wszyscy, postanowiłam zamienić płatki owsiane, na jaglane, jest więc gluten free. Dla przełamania słodyczy i różanego aromatu, odrobina kwaskowej melasy z granatu (możecie zastąpić sokiem z cytryny).

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola z pistacjami

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

 

Bezglutenowa granola z wodą różaną
i pistacjami

Składniki:
na 1,5 litrowy słoik

1 szklanka płatków jaglanych
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
½ szklanki słonecznika
½ szklanki pistacji (bez skorupek)
½ szklanki migdałów ze skórką

1 łyżka melasy z granatu
3 łyżki syropu z agawy lub innego słodu
3 łyżki wody różanej

5-6 daktyli Medjool (ok. ¾ szklanki pokrojonych)

 

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

 

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

bezglutenowa granola

 

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połącz ze sobą mokre składniki. W dużej misce wymieszaj suche składniki. Rozłóż równomiernie na blasze. Polej mieszanką. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby granola się nie przypaliła. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć. Dodaj pokrojone w kawałki daktyle. Przechowuj w szklanym słoiku.

 

bezglutenowa granola