Cudownie pachnącą rozmarynem, z lekko chrupiącą skórką i miękkim, puszystym środkiem.
Focaccia idealna.
Smak przenosi mnie prosto pod małą włoską piekarnię, na skórze czuję ciepłe promienie letniego słońca, w powietrzu unosi aromat świeżo mielonej kawy… Siadam przy stoliku, obserwuję, bez pośpiechu kartkuję „Włoskie miniatury”…. Tęsknota za wakacjami trwa…
Focaccia z rozmarynem
Na podstawie przepisu z książki „Vegetables from an Italian garden”
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych drożdzy
250ml ciepłego mleka sojowego
1 łyżeczka cukru
400g mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki soli
2 łodyżki rozmarynu
oliwa z oliwek do posmarowania
kilka listków rozmarynu
sól morska gruboziarnista
Przygotowanie:
- Drożdże świeże: wymieszaj dokładnie drożdże z ciepłym mlekiem. Odstaw na 10-15 minut.
- Drożdże suche: rozpuść cukier w ciepłym mleku, posyp suchymi drożdżami i odstaw na 10-15 minut. Wymieszaj dokładnie.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj drożdże, cukier (jeśli używasz świeżych drożdży), posiekane listki rozmarynu i oliwę z oliwek.
- Wymieszaj dokładnie i zagniataj na lekko oprószonym mąką blacie przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przygotuj blachę do pieczenia. Możesz ją przykryć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą.
- Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 23 cm i delikatnie przenieś na przygotowaną blachę.
- Posmaruj oliwą. Używając opuszków placów zrób około 10 delikatnych wgnieceń. Do każdego wgłębienia włóż 2-3 ziarenka soli, dodatkowo możesz dołożyć kilka listków rozmarynu.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz focaccię przez około 25-30 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Wyjmij z piekarnika, podawaj ciepłą.