Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.
Przepis z Fragrant Vanilla Cake
Składniki:
Spód:
1 szklanka (90g) wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów (110g)
1/2 szklanki daktyli (60g)
1/4 łyżeczki soli
Masa:
1 łyżka agaru w proszku*
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki soku z cytryny (70ml)
miąższ z jednej cytryny (około 50g)
2-4 łyżki syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki masła kokosowego
*agar można zastąpić pektyną
** ilość syropu z agawy zależy od tego jak bardzo cytrynową masę chcemy uzyskać
Spód:
Daktyle kroimy bardzo drobno. Następnie blenderujemy dokładnie wszystkie składniki (migdały, daktyle, wiórki kokosowe) aż powstanie zwarta masa. Wykładamy ją do tortownicy o średnicy około 16 cm robiąc dość grube brzegi.
Wstawiamy do lodówki.
Masa:
Rozpuszczamy agar w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i odstawiamy do ostygnięcia. 3 łyżki masła kokosowego rozpuszczamy czyli robimy olej, jedną zostawiamy w postacie stałej. Mieszamy wszystkie składniki i blenderujemy na jednolitą masę. Zalewamy spód i ostawiamy do lodówki na 4-6 godzin aż masa cytrynowa stężeje.
Ile kalorii?*
Całość (8 porcji):
2041 kcal
białko: 30 g; tłuszcze: 172 g; węglowodany: 139 g, błonnik: 42 g;
żelazo: 7,3 mg; wapń: 331 mg; cynk: 3,6 mg
1 porcja:
255 kcal
białko: 3,75 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 17 g, błonnik: 5,2 g;
żelazo: 0,9 mg; wapń: 41 mg; cynk: 0,45 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Organizator: Silesianka
Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | new.readeat.pl()
Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | readeat.pl()