Pomimo, że jestem posiadaczką biblii kuchni włoskiej „Silver Spoon” od dobrego miesiąca, nie zdołałam jeszcze przebrnąć nawet przez połowę przepisów. Przystawki, pizze, gnocchi, makarony, makarony, mnótwo przepisów na warzywa. Nie wiem ile zajmie mi przestudiowanie, a co dopiero wypróbowanie wybranych przepisów. Z drugiej strony „Silver Spoon” okazało się zakupem na lata.
Na pierwszy ogień poszło spaghetii z cukinią (lub kabaczkiem), głównie dlatego, że przeżyłam zmasowany atak tych warzyw na moją kuchnie. Nagle, jakby wszyscy posiadający w swoich przydomowych ogródkach cukinie i kabaczki, zmówili się i postanowili szczodrze mnie obdarować. Tak więc, w moim skromnym aneksie kuchennym cukinia zaczęła wystawać z każdego wolnego miejsca, bezlitośnie o sobie przypominając.
Na szczęście makaron z sosem z cukinii okazał się na tyle smaczny, że znaczna część warzywnego arsenału została zużyta na powtórki tego dania.
Spaghetii z cukinią wydaje się całkiem banalną sprawą, i owszem przygotowanie go to czysta przyjemność. Ale „Silver Spoon” i w tej kwestii ma parę trików. Niespotykaną dotąd w mojej kuchni rzeczą jest wyjmowanie po podsmażeniu czosnku i cebuli. Aromat tych warzyw faktycznie przechodzi do oliwy i nie ma ryzyka zaczosnkowania osoby jedzącej, ani zdominowania potrawy . Seler, cebula i czosnek stają się przyprawą a nie składnikiem. Całkiem przydatna sztuczka, choć trochę jeszcze nie wiem, co zrobić z wyjętymi warzywami, żeby nie wylądowały w koszu.
Kolejną kwestią są pomidory. Na pierwszym miejscu są śliwkowe, ale inne (również obecne na zdjęciach malinowe) sprawdzą się całkiem nieźle.
Warto także pamiętać o dobrym makaronie.
Zamiast mozarelli i parmezanu są prażone płatki migdałów i trochę zmienione proporcje sos-makaron w porównaniu do oryginału.
Na podstawie przepisu z książki „Silver Spoon”
Spaghetti z cukinią
z pomidorami i płatkami migdałów
Składniki:
5 porcji
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
4 listki świeżej szałwii
2 łodygi selera naciowego
6 pomidorów*
600g cukinii lub kabaczka
400-450g makaronu spaghetti**
100g płatków migdałów
sól
pieprz
* najlepiej śliwkowych
** do tego dania lubię używać „spłaszczonego” spaghetti czyli bavette
1.Pomidory obiermy ze skóry i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Cuknię siekamy w cienkie, małe palsterki. Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni.
2. Na dużej patelni rozgrzej olwię z oliwek. Dodaj czosnek, cebulę, szałwię i selera naciowego (nie trzeba ich siekać- dajemy w całości, wystarczy umyć i obrać, pod koniec gotowania zostaną usunięte z sosu). Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut.
3. Dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy cukinię/kabaczka. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy o gotujemy przez około 15 minut. Wyjmujemy czosnek, cebulę, selera naciowego i szałwię.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałów.
Ile kalorii?
1 porcja spaghetti z cukinią:
488 kcal
białko: 14,6 g; tłuszcze: 20 g; węglowodany: 47 g, błonnik: 7,8g;
żelazo: 3,2 mg; wapń: 91 mg; cynk: 1,7 mg