Klasyczne danie w wegańskiej odsłonie. Na jesienne chłody, wiatry i mgły.
Składniki:
Naleśniki (ok. 10-12 naleśników):
4 szklanki mąki pszennej
4 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 łyżka oliwy lub oleju
szczypta soli
1-2 łyżki oleju do smażenia
Farsz:
500g kapusty kiszonej
300g pieczarek
1 duża cebula
łyżeczka oleju
sól
pieprz
majeranek
bułka tarta
1-2 łyżki oleju do smażenia krokietów
Naleśniki:
Mieszamy wszystkie składniki (mąką, woda, sól, łyżka oliwy) przy pomocy miksera, aż uzyskamy jednolitą płynną masę. Smażymy na rozgrzanej patelni.
Farsz:
Kapustę odsączamy z nadmiaru soków. Wkładamy do garnka i dolewamy wody, tak aby zakryła kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. Odcedzamy.
Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podduszamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Mieszamy kapustę z pieczarkami i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Na naleśnik nakładamy po 1,5-2 łyżki farszu i zawijamy.
Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy aż bułka się zarumieni.
Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu.
Ile kalorii?*
1 krokiet:
260 kcal
białko: 6,25g; węglowodany: 43,75g; tłuszcze: 7g
błonnik: 2,8g; żelazo: 3,41mg; cynk: 0,75 mg; wapń: 27,4mg
Całość (12 krokietów):
3112 kcal
białko: 75g; węglowodany: 525g; tłuszcze: 85g
błonnik: 34g; żelazo: 41mg; cynk: 9 mg; wapń: 329mg
* ilość kalorii oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych jest podana w przybliżeniu