Przepis na tort w wielu odsłonach: czekoladowy lub klasyczny biały biszkopt ze świeżymi owocami/ulubioną konfiturą. Kluczem do sukcesu jest przepyszna wegańska masa śmietanowa.
Przepis (z niewielkimi modyfikacjami proporcji) zaczerpnięty został z bloga Matka Weganka i jej Dziecko. Poniżej sposób na wykonanie tortu złożonego z trzech warstw biszkoptu, jednej warstwy masy śmietanowej i jednej z dżemu malinowego. Zwieńczeniem tortu jest czekoladowa polewa i dekoracja z tej samej masy śmietanowej.
Składniki:
Biszkopt 1:
3 szklanki (510g)mąki pszennej
1,5 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy ciemny kolor biszkoptu)
1,5 torebki cukru waniliowego
¾ szklanki oleju roślinnego
1,5 szklanki mleka sojowego
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki soku z cytryny
Biszkopt 2:
1szklanka (170g) mąki pszennej
¾ szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy ciemny kolor biszkoptu)
¾ torebki cukru waniliowego
2/3 szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki mleka sojowego
¾ łyżeczki sody
1,5 łyżki soku z cytryny
Masa śmietanowa:
2 puszki mleka kokosowego (najlepiej firmy Kier)
¾ szklanki cukru pudru (może też być zwykły)
1 torebka cukru waniliowego
2 śmietan-fixy
Słoik dżemu malinowego
Filiżanka mocnej kawy
Przygotowanie biszkoptu nr 1 i 2 odbywa się tak samo. Najpierw mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, kakao. W mleku rozpuszczamy sodę i dodajemy sok z cytryny. Do suchej masy wlewamy olej, następnie mleko z sodą i cytryną. Mieszamy ciasto przy pomocy miksera na jednolitą płynną masę.
Formę na biszkopt (średnica ok 23cm) smarujemy olejem. Wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką czy biszkopt jest upieczony (powinna być sucha!!) i odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkop nr 1 należy przekroić na pół (ostrym, najlepiej długim nożem). Biszkopt 2 nie wymaga dzielenia.
Masa śmietanowa:
Mleko kokosowe powinno być schłodzone w lodówce co najmniej 24h przed użyciem. Próbowałam robić tą masę z mlekiem kokosowym firmy A Tip i firmy Kier. Zdecydowanie lepszą konsystencję uzyskuje się przy tym firmy Kier. Praktycznie w ¾ składa się ze stałej masy, podczas gdy A Tip maksymalnie w 1/3.
Wyjmujemy z puszek tylko stała masę. Sok zostawiamy. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fixy. Ubijamy mikserem masę na „śmietanę”. Odstawiamy do lodówki.
Biszkopty zwilżamy kawą. Następnie nakładamy dolną warstwę czyli śmietanę (ok. 2/3 masy, resztę zostawiamy na boki i dekorację). Na drugą wykładamy cały słoik dżemu.
Rozpuszczamy polewę (zamiast gotowej możemy zrobić własną z czekolady, mleka sojowego i cukru pudru). Rozprowadzamy ją na górze tortu. Gdy stężeje smarujemy boki tortu masą. Górę przyozdabiamy resztą śmietany, orzechami włoskimi lub ulubionymi owocami.
Tort powinien postać przez noc w lodówce.
Smacznego!!
Ile kalorii?*
Ciasto:
7169 kcal
białko: 84,2g; węglowodany: 1072,4g; tłuszcze:326g
błonnik: 24,1g; żelazo: 39mg; cynk: 2mg; wapń: 837,5mg
Dżem:
161 kcal
białko: 0,6g; węglowodany: 39g; tłuszcze:0,3g
Polewa czekoladowa:
587 kcal
białko: 4 g; węglowodany: 52 g; tłuszcze: 41g; błonnik: 1g
Masa śmietanowa:
2000 kcal
białko: 4,7 g; węglowodany: 362 g; tłuszcze: 65 g
błonnik: 0,8g; żelazo: 0,5mg; cynk: 2,4 mg; wapń: 16 mg
Całość (16 porcji):
9917 kcal
białko: 93,5g; węglowodany: 1525g; tłuszcze:432g
błonnik: 26g; żelazo: 40mg; cynk: 4,4 mg; wapń: 853,5mg
1 porcja:
619 kcal
białko: 5,8g; węglowodany: 95,3g; tłuszcze: 27g
błonnik: 1,65g; żelazo: 2,5mg; cynk: 0,28 mg; wapń: 53,3mg