Bezglutenowe Kuchia Polska Pasty, dipy, sosy Śniadania Wegańska Wielkanoc Wiosna Zdrowe

Pesto z rzeżuchy i migdałów

Są smaki i zapachy, które kojarzą się konkretnymi okolicznościami. Zapach pomarańczy, barszcz czy makowiec to Boże Narodzenie. Majówka to konwalie i cytrusowa lemoniada. Wakacje- sorbety, bagietka, oliwa z oliwek, oliwki i wino nad morzem. Wielkanoc- dla mnie to chrzan, rzeżucha i zapach barszczu gotowanego przez Babcię.
rzezucha pesto
Z tych trzech jednak najbardziej ze świętami kojarzy mi się rzeżucha. Wysiewana kilka dni wcześniej, na wacie (lub płatkach kosmetycznych) kiełkuje w zastraszającym tempie. Jej zapach od razu kojarzy mi się z Wielkanocą. Być może, że jako dziecko uwielbiałam wysiewać i obserwować wzrost tej roślinki.
Chociaż obecna jest praktycznie na każdym stole, to jej rola w większości sprowadza się do dekoracji. Czasem nawet chiński kurczak, umościwszy się na niej, przyciąga większą uwagę. Ostatecznie ląduje na kanapce jak dodatek.

rzezucha

pesto z rzezuchy i migdalow
Jako, że nadal pałam wielką sympatią do rzeżuchy postanowiłam przygotować danie, w którym będzie na pierwszym miejscu. Po zjedzeniu którego każdy będzie się dziwił, że zwykła rzeżucha może robić takie wrażenie!
Tak więc, zapraszam Was na rzeżuchowe pesto z płatkami migdałów.
Niebanalne w smaku, ostre i wyraziste. Musiałam nawet przytłumić trochę gorzko-ostry smak rzeżuchy natką pietruszki i syropem z agawy. Ale i tak jest pyszna. Idealna na świąteczne śniadanie, można nawet dorzucić łyżeczkę do wielkanocnego barszczu!

pesto z rzezuchy natki i migdalow vegan

pesto vegan glutenfree

Składniki:
na około 200ml

2 szklanki rzeżuchy (40g)
1 pęczek natki pietruszki (30g)
8 łyżek migdałów w płatkach
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
5 łyżek wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdzowych (opcja)
1-2 łyżeczki syropu z agawy*
kilka kropel octu balsamicznego
sól
pieprz

* lub innego słodu o niedominującym smaku

Klasycznie: blendujemy wszytko na śliczne pesto. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.

 

Ile kalorii?

Całość:
1243 kcal

białko: 23,5g, tłuszcze: 121 g; węglowodany:28 g , błonnik: 12g
żelazo: 6,6 mg; wapń: 247 mg; cynk: 5,8 mg

1 łyżeczka:
31 kcal

białko: 0,6 g, tłuszcze: 3 g; węglowodany: 0,7 g, błonnik: 0,3g
żelazo: 0,17 mg; wapń: 6,2 mg; cynk: 0,15 mg

rzezuchowe pesto wielkanoc