Chrzan to jedno z klasycznych Wielkanocnych warzyw. Pływa w żurku, miesza się z burakami, a czasem wskakuje na kanapki. Bywa nieco w cieniu, przysłonięty przez szybko rosnącą rzeżuchę czy puszyste babki, ale gdy tylko weźmiemy kęs dania z chrzanem od razu przypomni nam o swojej obecności. Przetka zakatarzony nos, oczyści gardło, czasem nawet sprawi, że zapłaczemy. Jednak nie powstrzyma nas to przed kolejnym próbą, bo przecież chrzan jest pyszny!
Zazwyczaj traktowany jako przyprawa, ze względu na silny aromat i smak. Pozostawiony samopas mógłby zdominować potrawę. Czasem jednak warto pozwolić mu wysunąć się nieco do przodu i zabłysnąć.
W towarzystwie migdałów i świeżego koperku, jest na równi z nimi bohaterem potrawy, ale też zna swoje miejsce w szeregu. Mamy więc serek aromatyczny, lekko pikantny, jednocześnie, kremowy i delikatny. No i zdrowy, bo chrzan znany jest ze swoich właściwości bakterio i grzybobójczych oraz posiada mnóstwo witaminy. Zadziała i na katar i na skutki Wielkanocnego obżarstwa.
Idealny na świąteczne śniadanie. Na kanapce z rzeżuchą albo świeżym szpinakiem smakuje pysznie. Możecie nawet dodać trochę do wielkanocnego żurku zamiast sera białego.
Składniki:
1 szklanka migdałów w płatkach (100g)
1/2 (120ml)szklanki mleka roślinnego
1/2 łyżki octu z czerwonego wina
chrzan do smaku*
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
*5-7 łyżeczek takiego ze słoiczka, połowę tego jeśli używasz świeżego
Wszystkie składniki na serek (oprócz koperku) blendujemy, tak aby uzyskać konsystencje dość gładką, ale z grudkami. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ile kalorii?
Całość:
635 kcal
białko: 26,2 g, tłuszcze: 52,8 g; węglowodany: 24,8, błonnik: 11,8g
żelazo: 5,4 mg; wapń: 406 mg; cynk:3,3 mg
Pingback: Tradycyjny żurek wielkanocny na zakwasie w wersji roślinnej :: readeat.pl()