Bezglutenowe Fasola Gruszka Lunch Obiad Pietruszka Zima Zupa

Zimowa zupa krem

Rozgrzewająca nuta imbiru. Wytrawna gruszka i zwyczajna pietruszka. Na zmarznięte nosy i długie zimowe wieczory.

Przepis z książki Color me vegan.

Składniki:
3 ziemniaki (350g)
2 średnie  (250g) pietruszki/pasternaki*
5 szalotek
1 gruszka lub jabłko (200g)
1 puszka (240g) białej fasoli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego koperku
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
3/4 szklanki (180ml) białego wytrawnego wina
około 2,5 cm korzenia imbiru startego
3 szklanki (750ml) bulionu warzywnego
1/4 szklanki (60 ml) mleka np. sojowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz

* w oryginalnym przepisie podany jest pasternak. Mnie nie udało się go nigdzie dostać. Podobno często jest sprzedawany zamiast pietruszki (jest dużo tańszy). Można go rozpoznać po rozmiarach, wgłębieniu wokół miejsca gdzie wyrasta nać. Pietruszka też w okolicach naci po obraniu powinna mieć fioletowawy odcień (więcej info o pasteranaku tutaj). Próbowałam zastosować się do powyższych wskazówek i rozpoczęłam poszukiwania wśród sklepowych pietruszek. Niestety bezowocnie (bezpasternakowo;).

Szalotki, pietruszkę, gruszkę  i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekane szalotki, czosnek, starty imbir i smażymy około 5 minut.

Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, gruszkę i odsączoną z zalewy fasolę. Wsypujemy posiekane drobno koperek i łyżeczkę estragonu i tymianku. Smażymy przez kolejne 5 minut.

Wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszając.
Dodajemy bulion, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej, kremowej zupy. Dolewamy mleko i dokładnie  mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

ZIMOWA ZUPA KREMOrganizator: Katarzyna

Ile  kalorii?*

1 porcja:
333 kcal
białko: 19g; węglowodany: 57g; tłuszcze: 7,6g
błonnik: 8,3g; żelazo: 3,15 mg; cynk: 0,8mg; wapń: 120mg

Całość (4 porcje):
1331 kcal
białko: 44g; węglowodany: 228g; tłuszcze: 30g
błonnik: 33,4g; żelazo: 12,6mg; cynk: 3,2mg; wapń: 478mg

* ilość kalorii oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

  • gin

    Bardzo oryginalny i ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować, bo kremy uwielbiam 🙂