Comfort food Desery Impreza Vegan fatness

Wegańskie pączki

Pączki nigdy nie należały do moich ulubieńców wśród słodyczy. Ale w okolicy Tłustego Czwartku wszyscy nabierają ochoty na pysznego, słodkiego pączka. Oczywiście każdy ma swój ulubiony typ. Mój to ten z marmoladą różaną, posypany cukrem pudrem. Lukier jest zdecydowanie zbyt lepki, chociaż zazwyczaj towarzyszy mu pyszna skórka z pomarańczy. Wybrać ulubionego pączka nie jest łatwo.

 

4

Od jakiegoś czasu zaczynają pojawiać się rankingi na najlepsze pączki w mieście. Najsłynniejsze cukiernie będą przeżywać oblężenie, a ludzie spędzą sporo czasu ustawieni w kolejce.
W wegańskim świecie takiego dużego wyboru nie ma. W Krakowie wege pączki pojawią się Novej Krovie, Delikatesowo Kraków i sklepikach ze zdrową żywnością, takich jak Melasa czy Pan Zielonka. Można też zamówić je bezpośrednio od Zielonego Talerza.W sumie całkiem nieźle.

5
Gdybyście się jednak pokusili na własny wybór wegańskich pączków, to mam dla Was przepis! W tym roku postanowiłam zweganizować tradycyjny przepis, który znalazłam w „Kuchni Polskiej”.
Pączki wyszły pyszne, pulchne i mięciutkie, a do tego w hurtowych ilościach.

7

 

Składniki:
na 20 dużych pączków

1 kg przesianej mąki
100g drożdzy
1 łyżka cukru
500 ml mleka sojowego
6 łyżek mąki z cieciorki+ 4 łyżki wody+3 łyżki oleju
100g cukru
sok i skórka z jednej cytryny
3-4 łyżki rumu, spirytusu lub octu
aromat waniliowy
6 łyżek oleju rzepakowego
sól
300 g marmolady lub odsączonej konfitury
do 1 litra oleju do smażenia

2

1. Robimy rozczyn z drożdzy roztartych z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i kilkoma łyżkami mleka. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. W dużej misce mieszamy dokładnie mąkę z cieciorki z 4 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Dodajemy cukru i ponownie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i mleka,  wyrośnięty rozczyn, sok i skórkę z cytryny, aromat waniliowy, szczyptę soli i rum. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie, będzie odchodzić od ręki, a na powierzchni zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Dodajemy stopniowo 6 łyżek oleju i wyrabiamy jeszcze przez chwilę, aż olej wchłonie się w ciasto.

3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Gdy wyrośnie zaczynamy formować pączki.
Mamy do wyboru dwie opcje: mniejsze- porcje ciasta około 40 g i większe 80g. Ja zawsze formuje pączki na oko, także wychodzą mi różne rozmiary. Z tego przepisu wychodzi około 20 dużych pączków i duuużo więcej mniejszych.

4. Odrywamy porcję ciast i formujemy na ręce krążek. Na środek kładziemy ½- 1 łyżeczki marmolady. Zalepiamy dokładnie i formujemy kulkę . Układamy na oprószonej mąką desce/blacie zlepieniem do dołu i przykrywamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.

5. Gdy pączki sobie rosną, do dużego garnka wlewamy olej. Gdy będzie już nagrzany (sprawdzamy wrzucając np. kawałek ciasta) wkładamy pączki górną stroną na dół i przykrywamy pokrywką. Pączki mają swobodnie pływać. Gdy zarumienią się od dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy już bez przykrycia. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy do wystygnicia.

Pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

A z okazji Tłustego Czwartku o kaloriach nie będzie 😉

1

  • Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, mam jednak pytanie. Czy mąkę z cieciorki można czymś zastąpić?

    • readeat

      Mąką sojową, ewentualnie można pominąć. Mąka z cieciorki zastępuje jajko.

    • readeat

      Możesz też spróbować z mąką kukrydzianã ale w mniejszej ilości z 3-4 łyżki

  • Ale śliczne wyszły

    • readeat

      Dziękuję 🙂

  • Właśnie zrobiłam z Twojego przepisu, wyszło mi ich 23 i to sporych, no a przede wszystkim są PYSZNE!
    Dzięki za łaskawość z tymi kaloriami 😉

    • readeat

      Super! Cieszę się, że smakowały i polecam się z innymi przepisami 🙂

  • wyglądają cudownie. ktoś mi zrobi? 😉

    • readeat

      😉

  • Pingback: Bezjajeczna babka marmurkowa – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()

  • Pingback: Mini pączki z czekoladą :: readeat.pl()

  • asia

    HELP! Dodałam 200g cukru zamiast 100 – czy cos sie da z tym zrobic?? Chłop wyrabia juz ciasto 😀

    • readeat

      Na moje rady już za późno, mam nadzieję, że mimo to pączki wyszły, może ciutkę mniej słodkie:D

  • ewela

    Czy wyjdą pieczone?? zamiast smażenia?

    • readeat

      Hm, myślę, że możesz spróbować w 180C 8-10 minut. Możesz je też trochę dłużej pozostawić do wyrośnięcia już po uformowaniu. Nigdy nie piekłam pączków, więc są to teoretyczne dywagacje:D

  • Bartek

    Co to za rozczyn jak ma 200g mąki? Czy to na pewno dobre proporcje?

    • readeat

      Z „Kuchni Polskiej”. Nie wiem czy dobry, ale jak pączki wychodzą to całkiem możliwe, że daje radę 🙂

  • Pingback: Mini pączki z czekoladą()