Comfort food Grzyby Jednogarnkowe Obiad Ziemniaki

Wegańska tortilla espanola z boczniakami i pietruszką

Przyznaję, biorąc pod uwagę, że głównym składnikiem tortilli espanoli są jajka, jej obecność na wegańskim blogu wydaje się dość dziwna. Bo jak przygotować danie jeśli nie użyjemy najważniejszej rzeczy. Prawie jak pizza bez mąki, albo gołąbki bez kapusty.
Ale nic się nie martwcie, mojej tortilli niczego nie brakuje.
Bo są i ziemniaki i cebula, a nawet przepyszne boczniaki oraz odświeżająca natka pietruszki. No i oczywiście tajemniczy składnik, który sprawia, że wszystko przybiera formę zwartego placka.
Mąka z cieciorki, zwana w Indiach besan to idealny zamiennik jajka. Dodając do tego trochę octu jabłkowego, zwykłej mąki i kilka kropel mleka sojowego uzyskujemy mieszaninę idealną.

 

Tortilla świetnie się smaży i nie rozpada, jest mięciutka i nieziemsko dobra. A co najważniejsze każdy może ją zjeść: ci którzy nie lubią jajek bądź nie chcą ich jeść ze względów światopoglądowych i ci którzy są na nie uczuleni.
To właśnie najbardziej lubię w gotowaniu, kiedy kuchnia zamienia się w małe laboratorium. Kiedy wytężam umysł, by odgadnąć jak zachowa się dany składnik, co dodać, a co pominąć, by stworzyć coś bez użycia składników niechcianych i kłopotliwych.
Bo pomimo, że jest mnóstwo czysto wegańskich potraw, czasem przychodzi ochota na coś co nie tak łatwo przygotować tylko z wege składników. Zadanie bywa wtedy trudne i czasem danie nie wychodzi. Było blisko, ale znów to nie to samo. Albo źle zapisało się składniki mikstury idealnej i przy ponownej próbie wyszła klapa. Ale satysfakcja ze smacznego, udanego efektu końcowego jest nie do opisania.
A wy lubicie kuchenne eksperymenty?

Składniki:
1 tortilla (4 porcje)

4-5 łyżek oleju rzepakowego
350g ziemniaków
1/2 średniej cebuli
125g boczniaków
pęczek pietruszki

„Jajko”:
13 łyżek mąki z cieciorki
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki zwykłej mąki
150 ml wody
1/4 szklanki (60ml) mleka sojowego
1 łyżka oleju

sól
pieprz

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, najcieniej jak potrafimy. Im cieńsze plasterki, tym krótszy czas smażenia. Ważne jest też, żeby były mniej więcej tej samej grubości, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie są usmażone.

2. Cebulę kroimy w pióra. Boczniaki w dość spore kawałki, a pietruszkę drobno siekamy.

 

3. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy ziemniaki. Smażymy często mieszając. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dorzucamy cebulę i boczniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, gdy już wszytsko będzie miękkie i podsmażone dorzucamy świeżą pietruszkę.

4. W międzyczasie przygotowujemy miksturę. Mieszamy razem mąkę z cieciorki, zwykła mąkę, ocet, łyżkę oleju, wodę i mleko. Dodajemy sól i pieprz. Najważniejsze jest dokładnie wymieszanie, żeby powstała dość gładka masa, bez grudek.

 

5. Podsmażoną zawartość patelni wrzucamy do mikstury i dokładnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (ja używam tej samej na której smażyłam ziemniaki). Rozprowadzamy masę równomiernie.

6. Smażymy około 5-6 minut. Tortilla po delikatnym uniesieniu widelcem powinna być zwarta i złotego koloru. Brzegi powinny odchodzić od patelni.

7. Gdy pierwsza strona się już usmaży, bierzemy duży talerz, przykrywamy nim patelnię i przerzucamy tortillę na talerz. Następnie zsuwamy nieupieczoną stroną z powrotem na patelnię. Smażymy około 4-5 minut. Podczas smażenia zarówno z jednej jak i z drugiej strony możemy dodać trochę oleju na patelnię (do 1 łyżki).

6. Podajemy z sosem pomidorowym lub salsą.

 

Ile kalorii?

1 tortilla (4 porcje):
1789 kcal

białko: 54 g; tłuszcze: 214 g; węglowodany: 275g, błonnik: 33 g;
żelazo: 21 mg; wapń: 312 mg; cynk: 8mg

1 porcja:
447 kcal

białko: 13,5 g; tłuszcze: 20 g; węglowodany: 53,5g, błonnik: 8,2 g;
żelazo: 5,3 mg; wapń: 78 mg; cynk: 2mg

  • Rewelacja!!!! Na pewno spróbuję 🙂 Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad 🙂 Proszę tylko wkleić banerek

    • readeat

      Dzięki:)

  • Nie przepadam za ziemniakami, omijam je niemal wszędzie gdzie się da, ale w tym przypadku muszą pasować świetnie, jakimś cudem to czuję 🙂 W szafce zalega mi mąka z ciecierzycy, wiem już co z nią zrobię ^^

  • Agata

    Mam pieczarki, więc spróbuję zrobić coś takiego z nimi. Tylko pytanie – czy to rzeczywiście są 4 porcje? My jemy baaaardzo dużo i zastanawiam się czy to dla nas dwojga na obiad wystarczy 😉

    • readeat

      To lepiej zróbcie 2, najwyżej resztę dojecie na kolacje;) Ja się w zupełności najadam jedną porcją, bo jest to danie sycące, ale nie jadam zwykle dużych porcji. Możecie też posypać gotowe danie posiekanymi pomidorami czy innymi warzywami.

      • Agata

        Ok, dzięki! Dzisiaj jest ten dzień 😉

        • readeat

          Napisz jak wrażenia smakowe, i pamiętaj żeby dobrze doprawić, bo jak się usmaży to już będzie ciężej doprawić!

          • Agata

            Melduję, że zrobiłam i było pyszne! Bałam się odwracania, ale wszystko poszło gładko. Dość proste do zrobienia i genialne w smaku i konsystencji! Dzięki wielkie! 🙂
            PS. Zrobiłam jednak jedną patelnię, bo dojadaliśmy zupę, ale naprawdę można się najeść 😉

          • readeat

            Cieszę się bardzo, że smakowało. Też za pierwszym razem bałam się odwracania;)

  • Los Veganos

    Właśnie biegne po specjalną mąkę. Jesteśmy mega napaleni na tą tortille. Będziemy mieć pewnie kilka orgazmów kulinarnych sesese !

    • readeat

      🙂

  • Pingback: Bezjajeczna babka marmurkowa – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()

  • U mnie przywar ale myślę, że po prostu wyszło mi tego wszystkiego za dużo, i pieczarki puściły wodę. Smakowo, bardzo smaczne. Następnym razem sprawdzę Twoją wersję z boczniakami 🙂

  • Ostatnio kupiłem pieczarki na http://www.grzybowysklep.pl/pieczarki,7.html i niewiem co mam z nimi zrobić, ale może cos stworze w deseń tego przepisu 🙂