BBQ Pasty, dipy, sosy

Sos serowy bez sera

O tym sosie pisałam już przy okazji penne pesto z rukoli. Jednak swoim smakiem i mnogością zastosowań zasłużył sobie na osobny wpis.
Wyśmienicie pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, szczególnie tych zapiekanych. Lazania czy caneloni ze szpinakiem to idealna nisza dla serowego bez sera.
Świetnie czuje się też w towarzystwie fastfoodów, tradycyjnej pizzy i szałowych wegeburgerów.
Ale ostatnio najczęściej można go spotkać się w ciepłe, letnie popołudnia i wieczory podczas grillowych spotkań. Bryluje wśród sals, keczupów i sosów bbq. Przy nim nawet sos czosnkowy wypada blado. Znika w okamgnieniu pokrywając grillowane pieczarki, bakłażany. Opływa nafaszerowane cebulą szaszłyki, wiernie towarzyszy boczniakom i marynowanemu tofu.

Serowy bez sera, jest jednak skromnym i prostym w wykonaniu sosem.
Wystarczy kilka minut i możemy delektować się jego kremowym serowym smakiem.

 

 

Składniki:
300 ml
20 łyżek stołowych 

1.5 szklanki mleka roślinnego
12 łyżek stołowych płatków drożdżowych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki
1/2 łyżki sproszkowanego czosnku
4 łyżki musztardy Dijon lub sarepskiej
sól
pieprz

 

 

Sos serowy robię na postawie tego przepisu. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju. W szklance mieszamy dokładnie mąkę z mlekiem. Dolewamy do oleju i dodajemy płatki drożdżowe i gotujemy na małym ogniu. Dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę, czosnek, pieprz i sól. Trzymamy jeszcze około 3 minut na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnięć. Pamiętamy o częstym mieszaniu.
Sos po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Jeśli macie ochotę na bardziej płynna wersję wystarczy, że dolejecie trochę mleka.

 

Ile kalorii?
Całość:
624 kcal
białko: 66 g; tłuszcze: 40g; węglowodany: 40g, błonnik: 29 g;
żelazo: 6,9 mg; wapń: 373 mg; cynk: 18 mg

 1 łyżka:
31 kcal
białko: 3,3 g; tłuszcze: 2g; węglowodany: 2g, błonnik: 1,45 g;
żelazo: 0,35 mg; wapń: 19 mg; cynk: 0,9 mg
  • Chętnie spróbuję 🙂 Robię na podobnej zasadzie beszamel, ale bez musztardy i czosnku. Płatków drożdżowych mam pod dostatkiem (zużywam wciąż pierwszą paczkę, bo nie używam ich w dużych ilościach na jeden raz, ale już wiem, że jestem od nich uzależniona!), więc nic tylko robić 🙂

    • readeat

      Super pomysł z beszamelem, wypróbuję!

  • Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | new.readeat.pl()

  • Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | readeat.pl()

  • koniecznie spróbuję, uwielbiam takie sosy!

    • readeat

      🙂

  • Emilia

    Płatki drożdżowe to życie! Właśnie zmieniam dietę, skromnie spożywane dotychczas mięso wykluczam zupełnie, staram się odrzucić produkty odzwierzęce. Płatki drożdżowe ze wszystkim, do wszystkiego i w każdej ilości. Ten sos ratuje moją miłość do mocnych smaków.

  • Paulina

    Wyśmienity! Eksperymentuję ostatnio z kuchnią roślinną i szukałam odpowiednika mac&cheese, ale w wersji bez warzyw. Jeśli chodzi o modyfikację przepisu to doprawiłam sos odrobiną ostrej papryki, pieprzu ziołowego i suszoną natką pietruszki – z makaronem zniknął w mig. Z pewnością będę wracać do tego przepisu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    • Super, cieszę się, że smakował 🙂