O tym sosie pisałam już przy okazji penne pesto z rukoli. Jednak swoim smakiem i mnogością zastosowań zasłużył sobie na osobny wpis.
Wyśmienicie pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, szczególnie tych zapiekanych. Lazania czy caneloni ze szpinakiem to idealna nisza dla serowego bez sera.
Świetnie czuje się też w towarzystwie fastfoodów, tradycyjnej pizzy i szałowych wegeburgerów.
Ale ostatnio najczęściej można go spotkać się w ciepłe, letnie popołudnia i wieczory podczas grillowych spotkań. Bryluje wśród sals, keczupów i sosów bbq. Przy nim nawet sos czosnkowy wypada blado. Znika w okamgnieniu pokrywając grillowane pieczarki, bakłażany. Opływa nafaszerowane cebulą szaszłyki, wiernie towarzyszy boczniakom i marynowanemu tofu.
Serowy bez sera, jest jednak skromnym i prostym w wykonaniu sosem.
Wystarczy kilka minut i możemy delektować się jego kremowym serowym smakiem.
Składniki:
300 ml
20 łyżek stołowych
1.5 szklanki mleka roślinnego
12 łyżek stołowych płatków drożdżowych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki
1/2 łyżki sproszkowanego czosnku
4 łyżki musztardy Dijon lub sarepskiej
sól
pieprz
Sos serowy robię na postawie tego przepisu. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju. W szklance mieszamy dokładnie mąkę z mlekiem. Dolewamy do oleju i dodajemy płatki drożdżowe i gotujemy na małym ogniu. Dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę, czosnek, pieprz i sól. Trzymamy jeszcze około 3 minut na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnięć. Pamiętamy o częstym mieszaniu.
Sos po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Jeśli macie ochotę na bardziej płynna wersję wystarczy, że dolejecie trochę mleka.
Ile kalorii?
Całość:
624 kcal
białko: 66 g; tłuszcze: 40g; węglowodany: 40g, błonnik: 29 g;
żelazo: 6,9 mg; wapń: 373 mg; cynk: 18 mg
białko: 3,3 g; tłuszcze: 2g; węglowodany: 2g, błonnik: 1,45 g;
Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | new.readeat.pl()
Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | readeat.pl()