Bezglutenowe Kalarepa Lato Obiad Zdrowe Ziemniaki

Pieczona kalarepka z młodymi ziemniakami, cytryną i tymiankiem


Wydawałoby się, że używanie piekarnika w takie upały to samobójstwo. Gdy robi się naprawdę ciepło poszukujemy orzeźwiających napojów, kolorowych sorbetów i nie w głowie nam stanie w gorącej kuchni.
Jednak dla mnie, jako fanki wysokich temperatur, piekarnik w upały jest niestraszny. Szczególnie w momencie, gdy czeka mnie pyszna i odświeżająca potrawa. Pieczona kalarepka w towarzystwie klasycznych młodych ziemniaków to idealny pomysł na letni obiad. Cytryna doda pobudzającej nuty, a tymianek zapewni odpowiedni poziom ziołowego aromatu.

 

Ta aromatyczna przyprawa rozgościła na dobre w mojej kuchni. Bardzo dobrze wpasowuje się w klimat pieczonych sezonowych warzyw. Na bakłażanie, cukinii, ziemniakach, a także na kalarepce.
Kalarepa, chrupana zazwyczaj w pośpiechu, na surowo, pokaże swoje nowe oblicze- podpieczona i aromatyczna. Chociaż najwięcej witamin i minerałów zawierają młode listki, to sama bulwa jest również źródłem mikro i makroelementów. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która pomoże nam wchłaniać żelazo. Jeśli chodzi o minerały to zawiera mnóstwo potasu, ale też trochę selenu, magnezu i żelaza.

Zdecydowanie letni, prosty obiad. Świetnie smakuje z wegańskim sosem czosnkowym, jogurtem sojowym lub sałatą z delikatym vinegrette.

 

 

 Składniki:
4 porcje

700 g młodych ziemniaków
2 kalarepki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z ¾ cytryny*
2-3 ząbki czosnku
tymianek
sól

* w zależności od tego jak cytrynowo lubimy jeść możemy dodać mniej, lub więcej

Ziemniaki dokładnie myjemy i nie obieramy, bo skórka młodych ziemniaków jest nie tylko pyszna, ale I bardzo zdrowa. Kroimy w jednakowej wielkości kawałki. Ziemniaki podgotowujemy przez około 10 minut (np. na parze).

Kalarepki obieramy i również kroimy w równe kawałki. Ząbki czosnku kroimy na pół lub dodajemy w całości. Mieszamy ziemniaki, kalarepkę, sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy.
Wrzucamy na blachę i pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Danie jest gotowe, gdy zarówno kalarepka, jak i ziemniaki będą miękkie.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (4 porcje):
1037 kcal
białko: 22 g; tłuszcze: 28 g; węgloowodany: 182g, błonnik: 20 g;
żelazo: 6,4 mg; wapń: 189 mg; cynk: 3,8 mg

1 porcja:
260 kcal
białko: 5,6 g; tłuszcze: 7 g; węglowodany: 46 g, błonnik: 5 g;
żelazo: 1,6 mg; wapń: 47 mg; cynk: 0,95 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

  • mięsożerca

    nic tu po mnie :<

    • readeat

      oj tam! warzywa są smaczne, warto się przełamać! 😉

  • zagubiony omułek

    ja w upały bardzo lubię pieczone warzywa 🙂

    • readeat

      🙂 ponoć właśnie ciepłe potrawy są dobre na upały!

  • sioola

    właściwie nigdy nie komentuję… ale tego dania nie mogłam nie skomentować, niby proste i banalne ale jak sie okazuje pieczone ziemniaki to sztuka tu cytryna tymianek i kalarepka sprawiają że wszytsko stało się idealne! i takie dania potwierdzają, że można żyć bez mięsa 😀 Dziekuję za przepis i mam nadzieje, że skorzystam z innych propozycji:) Pozdrawiam

    • Dziękuję bardzo, cieszę, że danie posmakowało i zapraszam po więcej!