Bezglutenowe Daktyle Pasty, dipy, sosy Śniadania Tahina Zdrowe

Pasta z czarnej rzepy z daktylami i czarnuszką

Pomimo, że czarną rzepę można obecnie spotkać w każdym warzywniaku, wydaję mi się, że nie jest często wybieranym warzywem. Przegrywa z tradycyjnymi ziemniakami, marchewką, selerem, a nawet z białą rzepą.
Ja do czarnej rzepy żywię dziwny sentyment. Dlaczego dziwny? Otóż zapach surowej rzepy kojarzy mi się w jakiś niezrozumiały sposób z Chartumem.
black turnips
Byłam w tym mieście dobre 3 lata temu, ale wystarczyło, że przystawiłam nos do czarnej rzepy, a od razu moje myśli powędrowały w tamtą stronę. Nie wiem jaki zapach przypomina mi rzepa, ale zdecydowanie zawdzięczam jej krótką podróż sentymentalną do tego miasta.
Postanowiłam, więc połączyć rzepę z jakimiś afrykańskimi składnikami. Z pomocą przyszła niezastąpiona książka „Roots”. Przepis na ghanoush z rzepy trochę zmodyfikowałam, zweganizowałam, dodałam czarnuszki  i tak powstała przepyszna pasta na kanapki.

turnip spread

Składniki:
(około 2 szklanek)

500g czarnej rzepy
1/3 szklanki daktyli
1/3 szklanki wody
¼ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki tahiny
3-4 łyżki soku z cytryny
½ ząbka czosnku
1 łyżka czarnuszki
sól, pieprz


turnips, tahini and dates spread
black turnip spread with nigella seeds
1. Rzepę myjemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut w 200ºC. Następnie przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Teraz czas na najważniejszą część przepisu. Rzepę obieramy bardzo dokładnie. Ściągamy czarną skórę i włókna, tak, żeby nic brązowego na rzepie nie zostało. Skóra jest bardzo gorzka i zepsuje smak pasty.

3. Daktyle drobno siekamy zalewamy wodą. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut.

4. Pokrojoną w kostkę rzepę, daktyle i resztę składników blednujemy na gładką masę. Możemy dodać więcej cytryny, jeśli trzeba. Doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Ile kalorii?

Całość:
501 kcal

białko: 27,8 g, tłuszcze: 19,7g; węglowodany: 60g, błonnik: 21g
żelazo: 12 mg; wapń: 826 mg; cynk: 4,2 mg

1 łyżka:
16,7 kcal

białko: 0.92 g, tłuszcze: 0,65g; węglowodany: 2g, błonnik: 0,7g
żelazo: 0,4 mg; wapń: 28 mg; cynk: 0,14 mg

black turnip spread with dates, tahini and onion seeds

  • nigdy nie jadłam czarnej rzepy. nie miałam nawet pomysłu co z nią zrobić. ale teraz to się zmieni!

  • Kasia

    Bardzo ciekawy przepis! Rzepa + daktyle – nie mogę sobie wyobrazić jak to może smakować 🙂 Ale spróbuję na pewno.
    Przy okazji – na jakiej podstawie wyliczasz kaloryczność potraw, zawartość białka itp.?

    • readeat

      Dziękuję 🙂
      Ważę poszczególne składniki i potem korzystając z tabel z kaloriami i składnikami odżywczymi sumuję wszystko.

  • bardzo ciekawe! nigdy nie jadłam czarnej rzepy, muszę wypróbować. A czy można ją ugotować zamiast upiec?

    • readeat

      Myślę, że tak. Tylko obierz ją najpierw dokładnie 🙂

  • Super przepis, bardzo lubię czarną rzepę. Zwykle jemy w sałatkach, pokrojone w cienkie plasterki. Na pewno skorzystam z przepisu!

  • Fantastyczna! Poza surówką z czarnej rzepy do niczego innego jej nie wykorzystywałem. Pora to zmienić! 🙂