Książki

Konkurs: wygraj Sezonownik- warzywny kalendarz na rok 2014

Uwaga uwaga KONKURS!

Razem z Sezonownikiem zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, w którym możecie wygrać najlepszy kalendarz na rok 2014 z ciekawostkami o sezonowych warzywach i owocach.
Wiecie jaka jest różnica między botwiną, boćwiną i botwinką? Jakie warzywa najlepiej wybierać zimą? Które liście szpinaku są najsmaczniejsze? Skąd pochodzi rabarbar?
Sezonownik udzieli Wam odpowiedzi na te i inne warzywne dylematy.

 

 Konkurs rozstrzygnięty!

Bardzo dziękuję za wszystkie nadesłane pomysły! Ciesze się, że sezonowa kuchnia roślinna tak Was inspiruje.

Zwyciężył pomysł na

„Spaghetti z dyni makaronowej z pesto z jarmużu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi”

nadesłany przez Jolantę.

Prócz wykorzystania sezonowych warzyw, zaskoczył mnie połączeniem smaków i zastąpieniem zwykłego makaronu dynią. Już nie mogę się doczekać, kiedy ta potrawa znajdzie się na moim talerzu (i na blogu).

Gratuluję!

Do zwyciężczyni powędrował już mail, a już wkrótce poczta dostarczy Sezonownik.

 

 

 

 

Co zrobić, żeby wygrać?

1. Podaj pomysł na wegański przepis z zimowym warzywem/owocem (jak np. „zupa krem z cukinii i pieczonych pomidorów”).
Odpowiedź zamieść w komentarzu pod TYM postem lub wyślij na adres [email protected]pl)

 

2. Polub TEN POST na Facebooku

3. Polub Sezonownik

Konkurs trwa do środy 18.12.2013 do godziny 20:00.

Najciekawszy pomysł na przepis zostanie nagrodzony kalendarzem. Dodatkowo zwycięzka potrawa pojawi się na readeat.pl

Zapraszam do zabawy!

  • Mam pytanie , a jeżeli ktoś nie posiada facebooka i nie może polubić owych stron to nie może wsiąść udziału w konkursie ? Polubienie jest obowiązkowe ?

    • readeat

      Oczywiście! Mimo, że nie korzystasz Facebooka to nadal zapraszam do udziału!! Pomysł na prepis jest w tym konursie najważniejszy 🙂 Pomysł możesz wysłać na mail lub napisać tu w komentarzu 🙂

      • W takim razie wysyłam przepis na e-mail ! 🙂

  • isetta

    Zupa porowa.
    3 duże pory
    1/2 kg ziemniaków
    3 łyżki masła
    3 cebule
    1,5 l warzywnego bulionu
    pól szklanki śmietany
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić przez ok. 20 minut na niewielkim ogniu, często mieszając. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy troszkę ostygnie dodać śmietanę.
    Lubię ją jeść z tarkowanym serem żółtym i grzankami czosnkowymi.

  • Gdyby nie mój Moleskine… 😉

    • readeat

      🙂 jaki masz? Klasyczny?