Bezglutenowe Desery Śniadania Zdrowe

Ciasteczka owsiane z suszoną śliwką

Pyszne, lekkie i odżywcze ciasteczka. Bez cukru, z olejem kokosowym i suszoną śliwką. O kokosowo – cynamonowym posmaku. Sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek z ulubioną herbatą. Świetne na długie wieczory ze szklanką ciepłego kakao. Śliwkę można zastąpić daktylami, gorzką czekoladą, jagodami lub żurawiną.

Składniki (18-20 ciasteczek):
3 banany (około 500g)
1/4 szklanki (60ml)oleju kokosowego
2 szklanki (160g) płatków owsianych
1/3 (23g) wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6-7 śliwek suszonych (około 40g)

Rozpuszczamy olej kokosowy. Śliwki kroimy na drobne kawałki. W misce rozgniatamy banany na dość gładką masę (grudki są mile widziane).
Dodajemy pozostałe składniki (łącznie z olejem kokosowym) i dokładnie mieszamy.
Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na papierze do pieczenie, dociskamy, żeby były w miarę płaskie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut, aż ciasteczka będą złote na wierzchu.

Smacznego!

Ile kalorii?*

1 ciasteczko:
83 kcal

białko: 1,4 g; tłuszcze: 3,5 g; węglowodany: 13 g, błonnik: 2 g;
żelazo: 2,5mg; wapń: 30 mg; cynk: 0,3 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

  • uwielbiam takie owsiane ciasteczka, pyszne połaczenie skłądników 🙂

  • A ja się noszę z zamiarem zrobienia ciastek owsianych już tak długo. Wszędzie je widzę, chyba mnie zmotywowałaś.

    • readeat

      Cieszę się, że zmotywowałam. Są pyszne i szybko się je robi!

  • Eve

    Czy zamiast banana można użyć mus z dyni?

    • readeat

      spróbować zawsze można, natomiast obawiam się, że mus z dyni może nie spoić ciasteczek tak jak banan. Dodatkowo na pewno będą mniej słodkie. Ale eksperymentować w kuchni zawsze warto!

  • Renata

    Właśnie z moim synkiem zażeramy się ciepłymi ciasteczkami…mmmm,pycha! dodałam daktyle, żurawinę i rodzynki.I słodziutkie, pomimo że bez grama cukru. Ale piekłam aż 22minuty 🙂 pozdrawiam, Renata

    • readeat

      Cieszę się bardzo, że posmakowały! Każdy piekarnik piecze inaczej, ważne, że się udały! 🙂