Pisząc o kurkumie dla portalu Hellozdrowie.pl miałam okazję poczytać co nieco, o walorach odżywczych i pozytywnym wpływie tej rośliny na nasze zdrowie.
Ponieważ zjadamy jej małe ilości nie dostarczymy sobie żadnej znaczącej ilości substancji odżywczych, witamin czy minerałów. Ale za to kurkuma jako nośnik antyoksydantów może pomóc nam pozbyć się wolnych rodników, które przyczyniają się do niekorzystnych zjawisk zachodzących w naszym organizmie (choroby serca i układu krążenia, procesy nowotworowe itede).
Choć mało popularna, kurkuma dostępna jest nie tylko w formie sproszkowanej. Czasem można natknąć się na świeży korzeń o pięknej, intensywnej pomarańczowej barwie. Może się to wydać dziwne, ale zapewniam Was, jeśli raz spróbujecie dodać świeżą kurkumę, gwarantuję, że nigdy już nie wrócicie do tej z torebki.
Zawsze dodając kurkumę do dań, zastanawiałam się nad sensem wsypywania jej do garnka. Bo oprócz zabarwienia potrawy i pewnych przesłanek prozdrowotnych, nie widziałam innego powodu. Smak ledwo wyczuwalny, a przecież jest mnóstwo bardziej aromatycznych przypraw.
Świeży korzeń kurkumy to już inna historia – aromatyczny, o charakterystycznym smaku, przypominającym nieco imbir. I to ma sens!
Zimą uwielbiam pić herbatę ze świeżym, startym imbirem z dodatkiem syropu z buraka i cytryny. Od tego roku obowiązkowym składnikiem stała się również kurkuma. I chociaż korzeń barwi na żółto wszystko co napotka na swojej drodze, to zdecydowanie warto włączyć kurkumę do swojej kuchni.
Jeśli nie w formie herbacianego naparu to zdecydowanie jako element koktajlu.
Energetyzujący koktajl z kurkumą
Składniki:
3-4 porcje
1 marchewka
1 dojrzałe mango
1 pomarańcza
1 gruszka
1 banan
¾ szklanki mleka roślinnego
2 czubate łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki startej kurkumy
Pomarańczę obieramy i wykrywamy włókniste elementy. Mango, gruszkę, marchewkę i banana obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce. Blendujemy wszystkie składniki.
Ile kalorii?
Energetyzujący koktajl z kurkumą– 1 porcja:
136 kalorii
białko: 2,5 g; tłuszcze: 0,9 g; węglowodany: 31 g, błonnik: 4,5 g;
żelazo: 0,5 mg; wapń: 94 mg; cynk: 0,25 mg