Bezglutenowe Desery Impreza Nerkowce Wegańska Wielkanoc Zdrowe

Limonkowy sernik z nerkowców bez cukru

ciasto z nerkowców

Słodycze bez cukru? Co to w ogóle znaczy i czy jest to możliwe? Czy na prawdę w tym limonkowym serniku nie będzie cukru?
I tak i nie.

Jeśli przez cukier rozumiemy różnego rodzaju sztucznie otrzymywane słody, jak biały cukier, syrop z agawy, kukurydziany czy nawet cukier brązowy, to zgadza się, nie znajdziecie w limonkowym serniku z nerkowców takich dodatków.
Jeśli mamy na myśli cukry jako węglowodany, to oczywiście są one obecne, tak jak w każdym innym pokarmie. Oczywiście część z nich będzie złożona, a część prosta, czyli lepiej przyswajalna. Szczególnie cukry proste pochodzenia owocowego, które pomogły mi dosłodzić ciasto. Ciągle jednak są to substancje naturalne i nieprzetworzone.
Podsumowując limonkowy sernik z nerkowców jest słodzony owocami, nie ma w nim typowych cukrów używanych w cukiernictwie. Moim zdaniem jest więc całkiem zdrowy, a do tego zawiera przyzwoite ilości białka, żelaza i wapnia.
Nie liczcie jednak na to, że jedząc go zaleje Was fala słodyczy, bardziej spodziewajcie delikatnej słodkiej nuty. W końcu limonka gra tu główną rolę. Limonkowo-waniliowa masa ciekawie kontrastuje z dość słodkim daktylowym spodem.

Sernik ten jest zdecydowaną przeciwnością rozpustnych muffin, które nie da się ukryć, były solidnie naładowane sztucznymi cukrami. Jest to póki co najzdrowszy słodycz jaki udało mi się stworzyć. Bije na głowę truskawkowy sernik z nerkowców, rabarbarowy, karobowy a nawet tartę cytrynową, ciasto z awokado i makowiec bez pieczenia.

Oprócz użycia owoców do słodzenia, nie zawiera również popularnego w tego typu ciastach oleju kokosowego.  Użyłam zamiast niego agaru. Natomiast,  żeby sernik był kremowy użyłam mleka kokosowego, również dość tłustego produktu, ale mniej przetworzonego.

limonkowy sernik z nerkowców


Dlaczego postanowiłam odejść o często stosowanych w sernikach z nerkowców syropu z agawy i oleju kokosowego?

Do pozbycia się oleju z ciasta zachęciła mnie Szpinakowa Wróżka, sugerując agar. Pomyślałam, że to świetny pomysł, choć zmienia trochę konsystencję ciasta. Potem zaczęłam się zastanawiać, skoro wyeliminowałam olej, to czemu nie pozbyć się kolejnej przetworzonej substancji czyli syropu z agawy. Jest wiele pozytywnych opinii na jego temat, że zawiera jakieś super składniki i jest zdrowszy niż cukier. Jednak gdy zaczęłam się zastanawiać doszłam do trochę innych wniosków. Prawdą jest, że używa się go mniej niż zwykłego cukru, ma też znacznie niższy indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny obrazuje szybkość wchłaniania i pojawienia się glukozy we krwi po spożyciu danej substancji. Pożądane są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Nadal jest to jednak substancja wysoce przetworzona, pozbawiona innych substancji odżywczych. Nie wszystkie syropy z agawy będą miały tak korzystny indeks glikemiczny, wiadomo – na rynku są lepsze i gorsze produkty.
W tym linku, na samym dole znajdziecie tabelę, które pomoże Wam w doborze słodów ze względu na indeks glikemiczny. Do dosładzania nadal najlepsze wydają się jednak owoce.

Przed Wami całkiem zdrowy, zadedykowany Szpinakowej Wróżce limonkowy sernik z nerkowców

 

sernik z nerkowców

Limonkowy sernik z nerkowców
bez cukru

Składniki:
forma o średnicy 16cm
8 porcji

Spód:
½ szklanki orzechów włoskich (60g)
½ szklanki daktyli (60g)
szczypta soli

Masa:
200g nerkowców
1 średnia gruszka
½ średniego banana
sok z 2 limonek
skórka z 1 limonki
miąższ z 1 limonki
1 szklanka mleka kokosowego*
ekstrakt waniliowy

3 łyżeczki agaru w proszku
12 łyżek gorącej wody

* część stała mleka

1. Orzechy włoskie mielimy w młynku. Dodajemy posiekane/rozdrobnione daktyle oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy w miarę spójną, lepką masę. Wykładamy spód (średnica 16cm) tortownicy i wkładamy do lodówki.

2.  Nerkowce moczymy przez noc. Gruszkę obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Ścieramy skórkę z 1 limonki, drobno siekamy miąższ również z 1 limonki. Wyciskamy z sok z 2 limonek. Nerkowce, mleko, gruszkę, połówkę banana, skórkę, sok i miąższ z limonek oraz ekstrakt waniliowy blendujemy na gładką masę. Może to zając chwilę, ważne by dokładnie zblendować nerkowce.
W małym rondelku mieszamy agar z z gorącą wodą i gotujemy, aż zaczną pojawiać się bąble. Przelewamy do masy i znów blendujemy.

3. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki, aż stężeje (około 2 godzin). Przechowujemy w lodówce.

Ile kalorii?

Cały limonkowy sernik z nerkowców:
2 425 kcal
białko: 54 g; tłuszcze: 183 g; węglowodany: 198 g, błonnik: 30g;
żelazo: 23 mg; wapń: 324 mg; cynk: 16,2 mg

1 kawałek:
303 kcal
białko: 6,7  g; tłuszcze: 22,8 g; węglowodany: 24,7 g, błonnik: 3,75g;
żelazo: 2,9 mg; wapń: 41 mg; cynk: 2 mg

deser z nerkowców

 

  • doskonały!

    co do syropu z agawy to używam go okazjonalnie, ale bez szału. znacznie bardziej wole miód 😉

  • jest świetny! mój wymarzony nernik, koniecznie muszę spróbować! 🙂

    • readeat

      dzięki! 🙂

  • Czaję się od dłuższego czasu na jakiś „nernik”, ale to dla mnie wciąż ziemia nieznana… Twój jest jednym z bardziej zachęcających, jakie widziałam i mobilizuje mnie to do spróbowania swoich sił 🙂

    • readeat

      Spróbuj, nerniki są bardzo proste w wykonaniu. A jeśli masz w miarę dobry blender praca pójdzie raz dwa. Ja uparcie robiłam serniki z nerkowców zdezelowanym blenderem i pomimo czasu jaki traciłam na blendowanie zawsze byłam zadwolona. Warto też wyposażyć się w elektryczny młynek (ja mam starożytny od babci, ale mieli świetnie).

  • Matko, jaki zaszczyt! Sernik z dedykacją dla mnie od sławnej blogerki :3 Totalnie mi się podoba ^_^

    • readeat

      To ja dziękuje za inspirację ;* jeszcze trochę i zacznę chodzić na jogę!

      PS. sławnej blogerki?! a kto to 😉

  • Ślinka cieknie 🙂

  • gin

    Wyszedł Ci bardzo elegancki, taki wysoki 🙂 Wygląda zachwycająco 🙂

    • readeat

      dziękuję <3

  • fila

    Skoro piszesz o syropie z agawy to też się wypowiem. Bo kiedyś kupiłam wielką, drogą butlę, a później jak o nim poczytałam, to się zniechęciłam. Zastanowiło mnie dlaczego ten indeks glikemiczny jest tak niski. Dlatego, że to fruktoza, bez witamin i mikroelementów (http://nutritiondata.self.com/facts/custom/757544/1). W porównaniu z melasą wypada blado. Jako substancja słodząca nie wiem, czy agawa nie gorsza jest od cukru, bo drastycznie podnosi poziom triglicerydów. Wydaje mi się, że już ten nieszczęsny syrop glukozowo-fruktozowy nie jest tak niekorzystny dla zdrowia. Wiadomo, w niewielkich ilościach nie zaszkodzi, ale taką notkę można o tym syropie przeczytać w wiki chociażby:
    The impact of agave syrup on blood sugar (as measured by its glycemic index and glycemic load) is comparable to fructose,[17][18] which has a much lower glycemic index and glycemic load than table sugar (sucrose).[19][20]

    However, consumption of large amounts of fructose can be deleterious and can trigger fructose malabsorption, metabolic syndrome,[21] hypertriglyceridemia, decreased glucose tolerance, hyperinsulinemia, and accelerated uric acid formation.[22][23][24]

    Due to its high fructose levels, agave syrup has the potential to lead to insulin resistance and significantly increased triglyceride levels (a risk factor for heart disease).[3]

  • Olo

    Czy zamiast nerkowców można użyć słonecznika?

    • readeat

      Nerkowce są mimo wszyskto kluczowym składnikiem. Możesz próbować ze słonecznikiem, ale nie gawratnuję, ani smaku ani właściwej konsystencji.

  • domka

    A czym można zastąpić orzechy włoskie? Migdały mogą być?

    • readeat

      Tak, możesz użyć dowolnych orzechów:)

  • Wszystkie przepisy są ŚWIETNE!! Najbardziej naturalne, a takich właśnie ciągle szukam 🙂 Adoptuję je chętnie i wykorzystam przy najbliższej okazji!!
    Wgóle to świetny Blog i zdjęcia!!

    Jeśli chodzi o syrop z agawy, to ze względu na masową produkcję, nie poszczyci się świetną jakością. No i zawiera fruktozę. Fruktoza przetworzona, nie ma żadnych składników odżywczych niestety. Powoduje o wiele szybsze tworzenie tkanki tłuszczowej niż glukoza. To jest jeszcze gorsze zło niż sama glukoza. Ponieważ glukozy potrzebuje nasz mózg do funkcjonowania. Więc syrop glukozowo-fruktozowy jest już najgorszym wyborem, należałoby go unikać. I tak właśnie radzę.

    • readeat

      Dziękuję :*

  • gosia

    Mam pytanie, ile gram wychodzi już zmielonych orzechów? Nie mam młynka i chciałam kupić zmielone orzechy tylko nie wiem ile ich potrzebuje 🙂

    • readeat

      Tyle samo gram 🙂

  • Katiusza

    A czym można zastąpić agar? Córka jest na niego uczulona.

    • readeat

      pektyną